Chirurgie de înlocuire a șoldului

Kezelőorvosa javasolta Önnek a műtétet? Összeszedtünk néhány fontosabb információt a csípőprotézis műtét előkészületeiről, a beavatkozás menetéről és a műtét utáni teendőkről. A csípőízületi protetika jelenleg az orvostudomány egyik legsikeresebb beavatkozása, amely segít fájdalommentessé tenni a csípőízületet, és jelentősen javíthatja a korábban beszűkült mozgásterjedelmet.

Hogyan épül fel az ízület?

A csípőízületet a combcsont (femur) feje és a medencecsont vápája (acetabulum) alkotja. A combcsont gömb alakú porcos feje illeszkedik a medencecsont vápa nevű részébe, amely lényegében egy félgömb felszínnek felel meg. Az ízület stabilitását az ízületi tok, szalagok és az ízületet mozgató izmok biztosítják. Az ízületi porc sima felülete lehetővé teszi a könnyed mozgást és csökkenti a súrlódást. Emellett az ízületi folyadék is szerepet játszik a mozgás könnyítésében és a porc táplálásában.

A csípőízületi protézis beültetésről:

A csípőízületi protézis beültetés elsősorban fájdalomcsillapító beavatkozás, amely akkor indikált, ha a nem műtéti lehetőségeket már kimerítették, és a fájdalom nem kontrollálható. Leggyakrabban az alábbi esetekben válhat szükségessé a csípőprotézis műtét:

 • Az ízület elhasználódása és a porcfelszínek elkopása miatt jelentkező nagyfokú porckopás, az úgynevezett artrózis esetén.
 • Amikor combnyak vagy combfej törése volt.
 • Amikor a combfej elhalása következik be combnyaktörés után vagy más betegség miatt (esetleg spontán).
 • Korábbi sérülés utáni állapotokat követően (vápaperem, vagy vápatörés, stb.).

A műtét célja, hogy visszaadja az ízület normális működését és ezáltal jelentősen javítsa a páciens életminőségét. Az eljárás után a betegek általában gyorsan visszanyerik mozgásképességüket, és jelentős fájdalomcsökkenést tapasztalnak.

Az orvos válaszol - Milyen a csípőprotézis műtét?

Mi a csípőprotézis műtét menete?

A csípőprotézis műtét során az ortopéd sebész vagy traumatológus a csípőízületet feltárja, eltávolítja a combfejet, majd előkészíti a vápa csontfelszínét a protézis váparészének behelyezéséhez. A protézis váparészének behelyezése cementezett protézis esetén a műanyag komponens, cement nélküli protézis esetén pedig a fém komponens + műanyag betét alkalmazásával történik.

01

Váparész behelyezése: Miután a protézis váparészét behelyezte, a szakorvos kiképezi a combcsont belsejét a protézisszár rögzítéséhez.

02

Protézisszár rögzítése: A fémből készült protézisszárat csontcementtel, vagy anélkül rögzítik a csontban, majd a műtét végén egy fém vagy kerámia golyót (fej) tesznek a szár felső végére.

03

Protézis fej beillesztése: A fej a vápa komponens műanyag részébe illeszkedik.

04

Zárás és felépülés: A szöveti rétegek zárása után a beteget 12 órán belül megpróbálják felállítani. A műtétek általában délután történnek, így a páciensek a kora reggeli órákban már felkelhetnek.

05

További tudnivalók

Hogyan készüljön fel a műtétre?

Bár a csípőprotézis beültetés rutin beavatkozás, biztonságos elvégzéséhez előtte a páciensnek szigorú előírások szerinti kivizsgálásokon kell részt vennie. Ezek a kivizsgálások magukban foglalják a labor- és vizeletvizsgálatokat, valamint szükség esetén belgyógyászati és egyéb konzíliumokat az altatóorvos által felállított feltételeknek megfelelően.

A műtét alatt (ritkán), illetve a műtét után elvétve, de szükség lehet vér adására, amennyiben ezt a laborvizsgálatok vagy a tünetek indokolják. Ez történhet autotranszfúzióval, amelynek lehetőségét biztosítjuk pácienseink számára, néhány eset kivételével. Autotranszfúzió során a műtét előtt (több héttel) a páciens saját vérét veszik le, így ha a műtét utáni időszakban vérszegénységet észlelünk, a beteg a saját vérét kapja vissza.

Amennyiben a műtét a kivizsgálások eredményei alapján megvalósítható, a páciens a műtét napjának reggelén fekszik be osztályunkra, ahol vénabiztosítást (branül behelyezést) végzünk el, és egyben biztosítunk a műtéthez potenciálisan szükséges vért is. Ez egy kötelező, elővigyázatossági eljárás.

A műtét előtt könnyű vacsorát fogyaszthatnak, de éjféltől a folyadékbevitel nem engedélyezett, kivéve a rendszeres gyógyszerek korty vízzel történő bevétele. Az általunk végzett protézisműtétek minden esetben antibiotikus védelemmel történnek. Osztályunkon csak a nővéreink által adagolt gyógyszereket szedhetik a pácienseink.

A sikeres műtét és felépülés érdekében fontos, hogy a páciens betartsa a műtét előtti előírásokat és megfelelően felkészüljön a beavatkozásra.

Mit kell tennie a csípőprotézis műtét után?

Az operáció után, már a műtéti napon (amennyiben a műtét délelőtt történik, ha délután, akkor másnap reggel), a páciens képes ülni az ágy szélén, felállni, és a gyógytornász segítségével megkezdeni a rehabilitációs gyakorlatokat. Ha az operáló orvos nem kéri másképp, a műtét után a műtött végtag általában fájdalomhatárig terhelhető, segédeszköz használat mellett (általában két könyökmankó).

A kórházi tartózkodás általában 3-8 napot vesz igénybe, elsősorban a kiindulási helyzettől függően. A varratok eltávolítása a műtét utáni 10-14. napon történik.

Az első három hónapban, a protézis beültetése után, bizonyos mozdulatok és mozgások nem végezhetők (pl. mélyre hajolás, mélyre ülés, keresztbe tett lábakkal ülés, stb.). A páciensek figyelmét az operáló orvos és a gyógytornász egyaránt felhívja ezekre a tilalmakra.

A kórházban és otthon is fontos, hogy a páciensek a megtanult gyógytornát alkalmazzák és a végtagot rendszeresen tornáztassák fájdalomhatárig. Ez elengedhetetlen a felépüléshez. Az első 6 hétben javasolt a segédeszköz használata, valamint az alsó végtagokra kompressziós harisnya viselése a trombózis megelőzése érdekében.

A kontrollvizsgálatok a műtétet követő 6. héten, majd problémamentesség esetén 1 évvel a műtét után történnek. A rendszeres orvosi ellenőrzések biztosítják, hogy a protézis megfelelően működjön, és a páciens teljes felépülése zavartalan legyen.

Milyen előnyökkel jár a csípőprotézis beültetése?

A csípőprotézis beültetése számos előnnyel jár, amelyek közé tartozik:

 • Fájdalomcsökkentés: Az egyik legfontosabb előny a krónikus fájdalom jelentős csökkenése vagy megszűnése, ami gyakran kíséri a csípőízületi problémákat.
 • Mozgáskorlátozottság javítása: A beavatkozás javítja a mozgásképességet és megszünteti a korábban beszűkült mozgástartományt, lehetővé téve a szabadabb mozgást.
 • Életminőség javítása: A műtét után a páciens életminősége jelentősen javul, mivel ismét képes lesz elvégezni mindennapi tevékenységeit fájdalom és korlátozások nélkül.
 • Aktív életmód: A beültetés után a páciens ismét teljes életet élhet, bizonyos korlátozások mellett sportolhat, és visszaállíthatja aktív életmódját. A megfelelő rehabilitációval és gyógytornával a legtöbb páciens visszanyeri mobilitását és függetlenségét.

A csípőprotézis beültetése tehát nemcsak a fizikai állapot javulásához, hanem a pszichológiai és érzelmi jólét növekedéséhez is hozzájárul.

Mik a műtét kockázatai?

 

Az alábbiak lehetnek a csípőprotézis műtét kockázatai:

 • Vérömleny képződése: A műtéti területen vérömleny alakulhat ki.
 • Vérveszteség: Jelentős vérveszteség esetén transzfúzióra lehet szükség.
 • Fertőzés: A műtéti terület fertőződése, amelynek gyakorisága körülbelül 1%.
 • Végtaghossz különbség: Kismértékű különbség lehet a végtagok hosszában.
 • Protézis meglazulása: Hosszútávon a protézis meglazulhat, ami a komponensek kopása miatt létrejövő reakció következménye lehet.
 • Csonttörés: A protézis beültetésekor a combcsont vagy a medencecsont elrepedhet vagy eltörhet.
 • Izom meszesedés: A csípő környéki izmok meszesedése fájdalomhoz vezethet az operáció után, és a mozgástartomány beszűkülhet.
 • Protézis kificamodása: Ritkán előfordulhat a csípőprotézis kificamodása, amelyet altatásban kell visszahelyezni.

Ezen kockázatok ellenére a csípőprotézis műtét általában sikeres és jelentősen javítja a páciensek életminőségét. A megfelelő előkészületek és a posztoperatív gondozás segítenek minimalizálni a komplikációk esélyét.

Ki alkalmas a csípőprotézis műtétre?

A kezelőorvos dönt a csípőprotézis beültetéséről az előzetes vizsgálatok és az aneszteziológus véleménye alapján. A következő tényezők befolyásolják az alkalmasságot:

 • Egészségi állapot: A páciens általános egészségi állapota, beleértve krónikus betegségeket.
 • Fájdalom és mozgáskorlátozottság: A csípőízületi fájdalom intenzitása és a mozgásképesség csökkenése.
 • Nem műtéti kezelések: Ha a konzervatív kezelések nem hoztak javulást.
 • Életmódbeli igények: A páciens napi aktivitásai és életminősége.

A műtét előtt a páciens átfogó kivizsgáláson esik át, beleértve labor- és vizeletvizsgálatokat, valamint szükség esetén belgyógyászati konzultációkat. Az aneszteziológus véleménye különösen fontos az altatásra való alkalmasság értékelésében. A döntés célja, hogy a műtéti beavatkozás a lehető legjobb eredményt érje el, javítva a páciens életminőségét és mozgásképességét.

Prémium környezet – Klinikánk és kórtermeink bemutatása

Tekintse meg képgalériánkat, ahol bepillantást nyerhet klinikánk modern kórtermeibe és a pácienseink számára biztosított kényelmes és támogató környezetbe. Képeinken megismerheti a legkorszerűbb felszereltséget, amely segíti a gyorsabb felépülést és a hatékonyabb rehabilitációt. Látogassa meg virtuálisan kórtermeinket, és ismerje meg azokat a körülményeket, amelyek hozzájárulnak a pácienseink magas színvonalú ellátásához és gyógyulásához.

Galerie

A avea o intrebare? Găsiți-ne cu încredere!

A műtétet végző orvosaink:

Ortopédus, Baleseti sebész, Klinikaigazgató, Egyetemi adjunktus

Dr. Sisák Krisztián

Domenii de expertiză evidențiate
 • Chirurgia genunchiului
 • Examinarea și tratamentul bolilor locomotorii și articulare acute și cronice
 • Examinarea și tratamentul durerilor de genunchi, șold, picior, umăr, coloanei vertebrale, leziuni, inflamații și alte probleme

Consultații de specialitate:

Consultații de specialitatea ortopedie pediatrică și adulți

Competențe lingvistice:

 • Engleză
 • germană
Medic specialist Ortopedie-traumatologie, Profesor asociat, Clinica de Ortopedie

Dr. Sohár Gellért

Domenii de expertiză evidențiate

 • Examen ortopedic
 • Examinarea uzurii cartilajului articular
 • Tratamentul artrozei
 • Screening-ul, tratamentul și îngrijirea chirurgicală a afecțiunilor ortopedice și locomotorii ale copiilor
 • Screening de șold
 • Tratamente cu injecții cu acid hialuronic
 • Consiliere privind stilul de viață pentru bolile locomotorii
 • Tratamentul accidentărilor sportive și leziunilor
 • Tratamentul leziunilor și entorselor vechi
 • Tratamentul cotului de tenis și golf
 • Tratamentul problemelor lombare și ale coloanei vertebrale lombare
 • Administrare de injecții pentru reducerea inflamațiilor articulare
 • Implantare de endoproteză a articulației genunchiului și șoldului
 • Operații artroscopice la genunchi
 • Chirurgia piciorului

Competențe lingvistice:

 • Engleză
 • germană
Medic specialist ortoped, Medic primar clinician

Dr. Greksa Ferenc

Domenii de expertiză evidențiate

 • Examen ortopedic
 • Examinarea uzurii cartilajului articular
 • Tratamentul artrozei
 • Screening de șold
 • Consiliere privind stilul de viață pentru bolile locomotorii
 • Tratamentul leziunilor și entorselor vechi
 • Tratamentul cotului de tenis și golf
 • Tratamentul problemelor lombare și ale coloanei vertebrale lombare
 • Administrare de injecții pentru reducerea inflamațiilor articulare
 • Implantare de endoproteză a articulației genunchiului și șoldului
 • Operații artroscopice la genunchi
 • Chirurgia piciorului
Medic specialist chirurg ortoped

Dr. Gyetvai András

Domenii de expertiză evidențiate
 • Examinarea și tratamentul bolilor locomotorii și articulare acute și cronice
 • Examinarea și tratamentul durerilor de genunchi, șold, picior, umăr, coloanei vertebrale, leziuni, inflamații și alte probleme
 • Operații de protezare a genunchiului și șoldului
Medic specialist ortoped, Asistent universitar

Dr. Arany László Levente

Domenii de expertiză evidențiate

 • Diagnosticul, tratamentul tulburărilor musculo-scheletice acute și cronice și dacă este necesar, intervenție chirurgicală
 • Implantare, înlocuire proteză de șold
 • Implantare, înlocuire proteză de genunchi
 • Artroscopie pentru tratamentul leziunilor de menisc, pentru tratamentul leziunilor cartilajului
 • Corectarea deformităților antepiciorului (mont, deget în ciocan etc)
 • Alte intervenții chirurgicale asupra oaselor și țesuturilor moi ale extremității inferioare (eliminarea excrescentelor osoase, ganglionilor etc)

Consultații de specialitate:

Consultații de ortopedie

Competențe lingvistice:

 • Engleză
 • spaniolă
Medic specialist ortoped, Asistent universitar

Dr. Nagy Ernest Nicholas

Domenii de expertiză evidențiate

 • Examen ortopedic
 • Screening-ul articulației șoldului la sugari
 • Evaluarea și tratamentul bolilor ortopedice la copii
 • Evaluarea și tratamentul scoliozei din copilărie (scolioză, boala – Scheuermann)
 • Inflamații ale articulațiilor, artroză
 • Proteză de șold și genunchi
 • Tratamentul artrozei, inflamațiilor șoldului și genunchiului
 • Tratamentului cotului de tenis și golf, sindromul de tunel carpian
 • Tratamentul accidentărilor și leziunilor sportive
 • Examinarea uzurii cartilajului articular, leziunilor cartilajului și meniscului, uzurii cartilajului
 • Leziunea meniscului medial
 • Artrita reumatoidă a genunchiului
 • Leziuni ale ligamentelor și tendoanelor genunchiului
 • Ruptura ligamentului încrucișat anterior
 • Tratamentul vechilor leziuni și entorse
 • Consiliere privind stilul de viață pentru bolile locomotorii
 • Tratamentul problemelor lombare și ale coloanei verticale lombare
 • Osteotomie mont

Consultații de specialitate:

 • Afecțiuni ale articulațiilor și oaselor membrelor, inflamații, uzură și artroză
 • Dureri ale membrelor

Competențe lingvistice:

 • Engleză
Medic specialist ortoped, Asistent universitar

Dr. Gálity Hristifor

Domenii de expertiză evidențiate

 • Examen ortopedic
 • Examinarea și tratamentul uzurii cartilajului articular și artrozei
 • Implantarea protezei de șold
 • Implantarea protezei de genunchi
 • Operații artroscopice la genunchi
 • Corectarea deformităților antepiciorului (mont, deget în ciocan etc)
 • Alte intervenții chirurgicale asupra oaselor și țesuturilor moi ale extremității inferioare (eliminarea excrescentelor osoase, ganglionilor etc)
 • Screening, tratamentul și îngrijirea chirurgicală a bolilor ortopedice ale copiilor
 • Screening-ul articulației șoldului la sugari
 • Tratamente cu injecții cu acid hialuronic
 • Consiliere privind stilul de viață pentru bolile locomotorii
 • Tratamentul problemelor lombare și ale coloanei vertebrale lombare

Consultații de specialitate:

Consultații de ortopedie

Competențe lingvistice:

 • Engleză
Traumatológus szakorvos

Dr. Doszkocs Péter

Domenii de expertiză evidențiate

 • Arthroscopia
 • Korrekciós csontműtétek
 • Nagy csontegyesítő műtétek
 • Térdprotézis
 • Csípőprotézis
 • Keresztszalag plasztika BTB
 • Térd és csípő TEP revízió
 • Fémeltávolítás altatásban (csavar eltávolítás)
 • Fémeltávolítás altatásban (lemez eltávolítás)
 • Lágyrésztumor eltávolítás helyi érzéstelenítésben
 • Lágyrésztumor eltávolítás altatásban
 • Saját vér terápia (PRP)
 • Optivisc Single ízületi infiltráció (1 ízület)
 • Optivisc Single ízületi infiltráció (2 ízület)
 • Kortizon infiltráció

Consultații de specialitate

 • Cabinet de traumatologie

Competențe lingvistice:

 • germană
 • Engleză
Medic specialist ortoped, Asistent universitar

Dr. Gombár Csaba

Domenii de expertiză evidențiate

 • Diagnosticul, tratamentul tulburărilor musculo-scheletice acute și cronice și dacă este necesar, intervenție chirurgicală
 • Implantare, înlocuire proteză de șold
 • Implantare, înlocuire proteză de genunchi
 • Artroscopie pentru tratamentul leziunilor de menisc, pentru tratamentul leziunilor cartilajului
 • Corectarea deformităților antepiciorului (mont, deget în ciocan etc)
 • Alte intervenții chirurgicale asupra oaselor și țesuturilor moi ale extremității inferioare (eliminarea excrescentelor osoase, ganglionilor etc)

Consultații de specialitate:

Consultații de ortopedie

Competențe lingvistice:

 • Engleză
Chirurg traumatologie, Profesor Universitar Șef de Catedră

Prof. Dr. varga Endre

Domenii de expertiză evidențiate
 • Tarumatisme ale bazinului
 • Intervenții chirurgicale mici pe mâini (de exemplu ganglion, deget bunion)
 • Tratamentul leziunilor genunchiului
 • Implantare proteză de genunchi și șold
 • Revizuirea TEP la genunchi și șold
 • Artroscopie (genunchi (menisc)/umăr)
 • Plastie BTB (plastia ligamentelor încrucișate)
 • Plastie LCA (plastia ligamentelor încrucișate)
 • Intervenții chirurgicale pentru corecția oaselor (de ex: Tomofix)
 • Intervenție majoră de fuziune osoasă
 • Chirurgie radius (încheietura mâinii)
 • Îndepărtarea tumorii țesuturilor moi (de exemplu chist, ganglion pe picior)
 • Osteotomie mont
 • Îndepărtarea metalelor sub anestezie

Consultații de specialitate

 • Cabinet de traumatologie

Competențe lingvistice:

 • Engleză
 • germană
Chirurg traumatologie, Chirurg, Medic sportiv, Șef de Catedră, Profesor asociat, Clinica de Traumatologie

Dr. Török László

Domenii de expertiză evidențiate

 • Chirurgie sportivă
 • Tratamentul leziunilor genunchiului
 • Implantare proteză de genunchi și șold
 • Revizuirea TEP la genunchi și șold
 • Artroscopie (genunchi (menisc)/umăr)
 • Plastie BTB (plastia ligamentelor încrucișate)
 • Plastie LCA (plastia ligamentelor încrucișate)
 • Intervenții chirurgicale pentru corecția oaselor (de ex: Tomofix)
 • Intervenție majoră de fuziune osoasă
 • Chirurgie radius (încheietura mâinii)
 • Îndepărtarea tumorii țesuturilor moi (de exemplu chist, ganglion pe picior)
 • Osteotomie mont
 • Îndepărtarea metalelor sub anestezie

Consultații de specialitate

 • Cabinet de traumatologie

Competențe lingvistice:

 • Engleză
Traumatologie, Medic specialist ortoped, Asistent universitar

Dr. Csonka Ákos Ph.D.

Domenii de expertiză evidențiate

 • Examinarea și tratamentul bolilor locomotorii și articulare
 • Chirurgie radius (încheietura mâinii)
 • Intervenții chirurgicale mici pe mâini (de exemplu ganglion, deget bunion)
 • Artroscopie de umăr
 • Artroscopia genunchiului
 • Chirurgie claviculă
 • Chirurgia sindromului de tunel al cotului
 • Tratamentul chirurgical al sindromului de canal carpian
 • Tratamentul chirurgical al cotului de tenis
 • Îndepărtarea metalelor sub anestezie

Consultații de specialitate

 • Cabinet de traumatologie

Competențe lingvistice:

 • Engleză
 • sârbă
 • croată
 • germană
Medic specialist Ortoped -traumatolog, Clinica de Traumatologie SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ

Dr. Bánki László

Domenii de expertiză evidențiate

 • Investigarea și tratamentul problemelor de intervenție chirurgicală la genunchi
 • Efectuarea de intervenții chirurgicale artroscopice minim invazive
 • Înlocuirea ligamentului încrucișat
 • Intervenții protetice la genunchi
 • Investigarea și tratarea problemelor de chirurgie sportivă
 • Chirurgie plastică LCA
 • Îndepărtare metale

 

Scopul este de a oferi îngrijiri profesionale de traumatologie și de a obține satisfacția maximă a pacienților tratați

Aptitudini lingvistice:

 • Engleză
 • germană

Klinikánkról

A Mediversal Egészségügyi Szolgáltató Kft. a Szegedi Tudományegyetem 100%-os tulajdonában lévő privát egészségügyi ellátó intézmény. Az egyedülálló klinikai háttérnek köszönhetően nálunk a járó- és fekvőbeteg ellátásban, valamint a labor- és képakoltó diagnosztikában az adott szakterület nemzetközileg elismert, a kutatásban és innovációban is élenjáró szakorvosai, valamint széleskörű tapasztalattal rendelkező szakdolgozói vesznek részt. A kiváló szakembergárda mellett a jól felszerelt eszközpark, a minőségi hotelszolgáltatás, de legfőképpen ápolóink elhivatottsága teszi teljessé a gyógyulás élményét.

Rezervare programare