Csipőprotézis műtét

Kezelőorvosa javasolta Önnek a műtétet? Összeszedtünk néhány fontosabb információt a csípőprotézis műtét előkészületeiről, a beavatkozás menetéről és a műtét utáni teendőkről. A csípőízületi protetika jelenleg az orvostudomány egyik legsikeresebb beavatkozása, amely segít fájdalommentessé tenni a csípőízületet, és jelentősen javíthatja a korábban beszűkült mozgásterjedelmet.

Hogyan épül fel az ízület?

A csípőízületet a combcsont (femur) feje és a medencecsont vápája (acetabulum) alkotja. A combcsont gömb alakú porcos feje illeszkedik a medencecsont vápa nevű részébe, amely lényegében egy félgömb felszínnek felel meg. Az ízület stabilitását az ízületi tok, szalagok és az ízületet mozgató izmok biztosítják. Az ízületi porc sima felülete lehetővé teszi a könnyed mozgást és csökkenti a súrlódást. Emellett az ízületi folyadék is szerepet játszik a mozgás könnyítésében és a porc táplálásában.

A csípőízületi protézis beültetésről:

A csípőízületi protézis beültetés elsősorban fájdalomcsillapító beavatkozás, amely akkor indikált, ha a nem műtéti lehetőségeket már kimerítették, és a fájdalom nem kontrollálható. Leggyakrabban az alábbi esetekben válhat szükségessé a csípőprotézis műtét:

 • Az ízület elhasználódása és a porcfelszínek elkopása miatt jelentkező nagyfokú porckopás, az úgynevezett artrózis esetén.
 • Amikor combnyak vagy combfej törése volt.
 • Amikor a combfej elhalása következik be combnyaktörés után vagy más betegség miatt (esetleg spontán).
 • Korábbi sérülés utáni állapotokat követően (vápaperem, vagy vápatörés, stb.).

A műtét célja, hogy visszaadja az ízület normális működését és ezáltal jelentősen javítsa a páciens életminőségét. Az eljárás után a betegek általában gyorsan visszanyerik mozgásképességüket, és jelentős fájdalomcsökkenést tapasztalnak.

Az orvos válaszol - Milyen a csípőprotézis műtét?

Mi a csípőprotézis műtét menete?

A csípőprotézis műtét során az ortopéd sebész vagy traumatológus a csípőízületet feltárja, eltávolítja a combfejet, majd előkészíti a vápa csontfelszínét a protézis váparészének behelyezéséhez. A protézis váparészének behelyezése cementezett protézis esetén a műanyag komponens, cement nélküli protézis esetén pedig a fém komponens + műanyag betét alkalmazásával történik.

01

Váparész behelyezése: Miután a protézis váparészét behelyezte, a szakorvos kiképezi a combcsont belsejét a protézisszár rögzítéséhez.

02

Protézisszár rögzítése: A fémből készült protézisszárat csontcementtel, vagy anélkül rögzítik a csontban, majd a műtét végén egy fém vagy kerámia golyót (fej) tesznek a szár felső végére.

03

Protézis fej beillesztése: A fej a vápa komponens műanyag részébe illeszkedik.

04

Zárás és felépülés: A szöveti rétegek zárása után a beteget 12 órán belül megpróbálják felállítani. A műtétek általában délután történnek, így a páciensek a kora reggeli órákban már felkelhetnek.

05

További tudnivalók

Hogyan készüljön fel a műtétre?

Bár a csípőprotézis beültetés rutin beavatkozás, biztonságos elvégzéséhez előtte a páciensnek szigorú előírások szerinti kivizsgálásokon kell részt vennie. Ezek a kivizsgálások magukban foglalják a labor- és vizeletvizsgálatokat, valamint szükség esetén belgyógyászati és egyéb konzíliumokat az altatóorvos által felállított feltételeknek megfelelően.

A műtét alatt (ritkán), illetve a műtét után elvétve, de szükség lehet vér adására, amennyiben ezt a laborvizsgálatok vagy a tünetek indokolják. Ez történhet autotranszfúzióval, amelynek lehetőségét biztosítjuk pácienseink számára, néhány eset kivételével. Autotranszfúzió során a műtét előtt (több héttel) a páciens saját vérét veszik le, így ha a műtét utáni időszakban vérszegénységet észlelünk, a beteg a saját vérét kapja vissza.

Amennyiben a műtét a kivizsgálások eredményei alapján megvalósítható, a páciens a műtét napjának reggelén fekszik be osztályunkra, ahol vénabiztosítást (branül behelyezést) végzünk el, és egyben biztosítunk a műtéthez potenciálisan szükséges vért is. Ez egy kötelező, elővigyázatossági eljárás.

A műtét előtt könnyű vacsorát fogyaszthatnak, de éjféltől a folyadékbevitel nem engedélyezett, kivéve a rendszeres gyógyszerek korty vízzel történő bevétele. Az általunk végzett protézisműtétek minden esetben antibiotikus védelemmel történnek. Osztályunkon csak a nővéreink által adagolt gyógyszereket szedhetik a pácienseink.

A sikeres műtét és felépülés érdekében fontos, hogy a páciens betartsa a műtét előtti előírásokat és megfelelően felkészüljön a beavatkozásra.

Mit kell tennie a csípőprotézis műtét után?

Az operáció után, már a műtéti napon (amennyiben a műtét délelőtt történik, ha délután, akkor másnap reggel), a páciens képes ülni az ágy szélén, felállni, és a gyógytornász segítségével megkezdeni a rehabilitációs gyakorlatokat. Ha az operáló orvos nem kéri másképp, a műtét után a műtött végtag általában fájdalomhatárig terhelhető, segédeszköz használat mellett (általában két könyökmankó).

A kórházi tartózkodás általában 3-8 napot vesz igénybe, elsősorban a kiindulási helyzettől függően. A varratok eltávolítása a műtét utáni 10-14. napon történik.

Az első három hónapban, a protézis beültetése után, bizonyos mozdulatok és mozgások nem végezhetők (pl. mélyre hajolás, mélyre ülés, keresztbe tett lábakkal ülés, stb.). A páciensek figyelmét az operáló orvos és a gyógytornász egyaránt felhívja ezekre a tilalmakra.

A kórházban és otthon is fontos, hogy a páciensek a megtanult gyógytornát alkalmazzák és a végtagot rendszeresen tornáztassák fájdalomhatárig. Ez elengedhetetlen a felépüléshez. Az első 6 hétben javasolt a segédeszköz használata, valamint az alsó végtagokra kompressziós harisnya viselése a trombózis megelőzése érdekében.

A kontrollvizsgálatok a műtétet követő 6. héten, majd problémamentesség esetén 1 évvel a műtét után történnek. A rendszeres orvosi ellenőrzések biztosítják, hogy a protézis megfelelően működjön, és a páciens teljes felépülése zavartalan legyen.

Milyen előnyökkel jár a csípőprotézis beültetése?

A csípőprotézis beültetése számos előnnyel jár, amelyek közé tartozik:

 • Fájdalomcsökkentés: Az egyik legfontosabb előny a krónikus fájdalom jelentős csökkenése vagy megszűnése, ami gyakran kíséri a csípőízületi problémákat.
 • Mozgáskorlátozottság javítása: A beavatkozás javítja a mozgásképességet és megszünteti a korábban beszűkült mozgástartományt, lehetővé téve a szabadabb mozgást.
 • Életminőség javítása: A műtét után a páciens életminősége jelentősen javul, mivel ismét képes lesz elvégezni mindennapi tevékenységeit fájdalom és korlátozások nélkül.
 • Aktív életmód: A beültetés után a páciens ismét teljes életet élhet, bizonyos korlátozások mellett sportolhat, és visszaállíthatja aktív életmódját. A megfelelő rehabilitációval és gyógytornával a legtöbb páciens visszanyeri mobilitását és függetlenségét.

A csípőprotézis beültetése tehát nemcsak a fizikai állapot javulásához, hanem a pszichológiai és érzelmi jólét növekedéséhez is hozzájárul.

Mik a műtét kockázatai?

 

Az alábbiak lehetnek a csípőprotézis műtét kockázatai:

 • Vérömleny képződése: A műtéti területen vérömleny alakulhat ki.
 • Vérveszteség: Jelentős vérveszteség esetén transzfúzióra lehet szükség.
 • Fertőzés: A műtéti terület fertőződése, amelynek gyakorisága körülbelül 1%.
 • Végtaghossz különbség: Kismértékű különbség lehet a végtagok hosszában.
 • Protézis meglazulása: Hosszútávon a protézis meglazulhat, ami a komponensek kopása miatt létrejövő reakció következménye lehet.
 • Csonttörés: A protézis beültetésekor a combcsont vagy a medencecsont elrepedhet vagy eltörhet.
 • Izom meszesedés: A csípő környéki izmok meszesedése fájdalomhoz vezethet az operáció után, és a mozgástartomány beszűkülhet.
 • Protézis kificamodása: Ritkán előfordulhat a csípőprotézis kificamodása, amelyet altatásban kell visszahelyezni.

Ezen kockázatok ellenére a csípőprotézis műtét általában sikeres és jelentősen javítja a páciensek életminőségét. A megfelelő előkészületek és a posztoperatív gondozás segítenek minimalizálni a komplikációk esélyét.

Ki alkalmas a csípőprotézis műtétre?

A kezelőorvos dönt a csípőprotézis beültetéséről az előzetes vizsgálatok és az aneszteziológus véleménye alapján. A következő tényezők befolyásolják az alkalmasságot:

 • Egészségi állapot: A páciens általános egészségi állapota, beleértve krónikus betegségeket.
 • Fájdalom és mozgáskorlátozottság: A csípőízületi fájdalom intenzitása és a mozgásképesség csökkenése.
 • Nem műtéti kezelések: Ha a konzervatív kezelések nem hoztak javulást.
 • Életmódbeli igények: A páciens napi aktivitásai és életminősége.

A műtét előtt a páciens átfogó kivizsgáláson esik át, beleértve labor- és vizeletvizsgálatokat, valamint szükség esetén belgyógyászati konzultációkat. Az aneszteziológus véleménye különösen fontos az altatásra való alkalmasság értékelésében. A döntés célja, hogy a műtéti beavatkozás a lehető legjobb eredményt érje el, javítva a páciens életminőségét és mozgásképességét.

Prémium környezet – Klinikánk és kórtermeink bemutatása

Tekintse meg képgalériánkat, ahol bepillantást nyerhet klinikánk modern kórtermeibe és a pácienseink számára biztosított kényelmes és támogató környezetbe. Képeinken megismerheti a legkorszerűbb felszereltséget, amely segíti a gyorsabb felépülést és a hatékonyabb rehabilitációt. Látogassa meg virtuálisan kórtermeinket, és ismerje meg azokat a körülményeket, amelyek hozzájárulnak a pácienseink magas színvonalú ellátásához és gyógyulásához.

Galerija

Imam jedno pitanje? Pronađite nas sa poverenjem!

A műtétet végző orvosaink:

Ortopédus, Baleseti sebész, Klinikaigazgató, Egyetemi adjunktus

dr Krisztián Sisák

Stručnost
 • Hirurgija kolena
 • Pregled i lečenje akutnih i hroničnih mišićno-skeletnih i bolesti zglobova
 • Pregled i lečenje bola, povreda, zapaljenja kod kolena, kuka, noge, ramena i kičme, kao i ostalih tegoba

Specijalističke usluge:

Ortopedska specijalistička nega dece i odraslih

Poznavanje jezika:

 • engleski
 • nemački
Ortoped i traumatolog, vanredni profesor na univerzitetu, Ortopedska klinika

dr Gellért Sohár

Stručnost

 • Ortopedski pregledi
 • Pregledi zglobne hrskavice
 • Lečenje artroze
 • Skrining i lečenje (uključujući hirurško) ortopedskih i mišićno-skeletnih poremećaja kod dece
 • Skrining kukova
 • Lečenje injekcijama hijaluronske kiseline
 • Konsultacije u vezi sa životnim stilom kod mišićno-skeletnih poremećaja
 • Lečenje sportskih nesreća i povreda
 • Naknadna nega starih povreda i uganuća
 • Lečenje teniskog ili golferskog lakta
 • Lečenje problema sa krstima i lumbalnim delom kičme
 • Antiinflamatorne injekcije za artritis
 • Implantacija endoprotetskih sistema zgloba kolena i kuka
 • Artroskopske hirurške procedure kolena
 • Hirurgija noge i stopala

Poznavanje jezika:

 • engleski
 • nemački
Specijalista ortoped, klinički primarijus

dr Ferenc Greksa

Stručnost

 • Ortopedski pregledi
 • Pregledi zglobne hrskavice
 • Lečenje artroze
 • Skrining kukova
 • Konsultacije u vezi sa životnim stilom kod mišićno-skeletnih poremećaja
 • Naknadna nega starih povreda i uganuća
 • Lečenje teniskog ili golferskog lakta
 • Lečenje problema sa krstima i lumbalnim delom kičme
 • Antiinflamatorne injekcije za artritis
 • Implantacija endoprotetskih sistema zgloba kolena i kuka
 • Artroskopske hirurške procedure kolena
 • Hirurgija noge i stopala
Specijalista ortopedski hirurg

dr András Gyetvai

Stručnost
 • Pregled i lečenje akutnih i hroničnih mišićno-skeletnih i bolesti zglobova
 • Pregled i lečenje bola, povreda, zapaljenja kod kolena, kuka, noge, ramena i kičme, kao i ostalih tegoba
 • Hirurške procedure zamene kuka i kolena
Specijalista ortoped, asistent na univerzitetu

dr László Levente Arany

Stručnost

 • Dijagnoza, lečenje i, ako je potrebno, hirurgija akutnih i hroničnih mišićnoskeletnih poremećaja
 • Zamena kuka – implantacija i zamena
 • Zamena kolena – implantacija i zamena
 • Artroskopija kolena za lečenje povreda meniskusa i hrskavice
 • Korekcija deformiteta prednjeg dela stopala (čukljevi, čekićasti nožni prsti, itd.)
 • Druge operacije kostiju i mekih tkiva donjih ekstremiteta (uklanjanje tumora kostiju, ganglione ciste, itd.)

Specijalističke usluge:

Ortopedska specijalistička nega

Poznavanje jezika:

 • engleski
 • španski
Specijalista ortoped, asistent na univerzitetu

Dr. Nagy Ernest Nicholas

Stručnost

 • Ortopedski pregledi
 • Skrining kukova kod odojčadi
 • Procena i lečenje pedijatrijskih ortopedskih oboljenja
 • Procena i lečenje skolioze kod dece (skolioza, Šojermanova bolest)
 • Osteoartritis, artroza
 • Zamene kuka i kolena
 • Lečenje artroze i zapaljenja zgloba kuka i kolena
 • Lečenje teniskog i golferskog lakta i sindroma karpalnog tunela
 • Lečenje sportskih nesreća i povreda
 • Pregled istrošenosti zglobne hrskavice i povrede hrskavice i meniskusa
 • Povrede medijalnog meniskusa
 • Reumatoidni artritis kolena
 • Povrede ligamenata i tetiva kolena
 • Rascep prednjeg ukrštenog ligamenta
 • Naknadna nega starih povreda i uganuća
 • Konsultacije u vezi sa životnim stilom kod mišićno-skeletnih poremećaja
 • Lečenje problema sa krstima i lumbalnim delom kičme
 • Osteotomija čukljeva

Specijalističke usluge:

 • Tegobe, zapaljenja, abrazije i artroze zglobova i kostiju ekstremiteta
 • Bol u ekstremitetima

Poznavanje jezika:

 • engleski
Specijalista ortoped, asistent na univerzitetu

dr Hristifor Gálity

Stručnost

 • Ortopedski pregledi
 • Pregled i lečenje habanja zglobova, artroze
 • Ugradnja proteze kuka
 • Ugradnja kolenske proteze
 • Artroskopske operacije kolena
 • Korekcija deformiteta prednjeg dela stopala (čukljevi, čekićasti nožni prsti, itd.)
 • Druge operacije kostiju i mekih tkiva donjih ekstremiteta (uklanjanje tumora kostiju, ganglione ciste, itd.)
 • Skrining, lečenje i hirurško zbrinjavanje dečjih ortopedskih bolesti
 • Skrining kukova kod odojčadi
 • Kurs injekcije hijaluronske kiseline, primena injekcija protiv artritisa
 • Savetovanje o načinu života za lokomotorne bolesti
 • Lečenje problema sa krstima i lumbalnim delom kičme

Specijalističke usluge:

Ortopedska specijalistička nega

Poznavanje jezika:

 • engleski
Traumatológus szakorvos

Dr. Doszkocs Péter

Stručnost

 • Arthroscopia
 • Korrekciós csontműtétek
 • Nagy csontegyesítő műtétek
 • Térdprotézis
 • Csípőprotézis
 • Keresztszalag plasztika BTB
 • Térd és csípő TEP revízió
 • Fémeltávolítás altatásban (csavar eltávolítás)
 • Fémeltávolítás altatásban (lemez eltávolítás)
 • Lágyrésztumor eltávolítás helyi érzéstelenítésben
 • Lágyrésztumor eltávolítás altatásban
 • Saját vér terápia (PRP)
 • Optivisc Single ízületi infiltráció (1 ízület)
 • Optivisc Single ízületi infiltráció (2 ízület)
 • Kortizon infiltráció

Specijalističke usluge

 • Specijalistička nega u traumatologiji

Poznavanje jezika:

 • nemački
 • engleski
Specijalista ortoped, asistent na univerzitetu

dr Csaba Gombár

Stručnost

 • Dijagnoza, lečenje i, ako je potrebno, hirurgija akutnih i hroničnih mišićnoskeletnih poremećaja
 • Zamena kuka – implantacija i zamena
 • Zamena kolena – implantacija i zamena
 • Artroskopija kolena za lečenje povreda meniskusa i hrskavice
 • Korekcija deformiteta prednjeg dela stopala (čukljevi, čekićasti nožni prsti, itd.)
 • Druge operacije kostiju i mekih tkiva donjih ekstremiteta (uklanjanje tumora kostiju, ganglione ciste, itd.)

Specijalističke usluge:

Ortopedska specijalistička nega

Poznavanje jezika:

 • engleski
Traumatolog, načelnik odeljenja, univerzitetski profesor

Prof. Dr. varga Endre

Stručnost
 • Povrede karlice
 • Male hirurške procedure šake (npr. gangliona cista, pucketanje prsta)
 • Lečenje povreda kolena
 • Zamene kolena i kuka
 • Revizija totalne endoproteze (TEP) kolena i kuka
 • Artroskopija (kolena (meniskus)/ramena)
 • Plastična hirurgija BTB (upotreba kalema kost-ligament čašice-kost) (plastična hirurgija prednjeg ukrštenog ligamenta)
 • Plastična hirurgija LCA (plastična hirurgija prednjeg ukrštenog ligamenta)
 • Korektivne hirurške procedure na kostima (npr. Tomofix)
 • Velika operacija zamene kostiju
 • Hirurgija radijusa (zgloba ručja)
 • Uklanjanje mekog tumorskog tkiva (npr. ciste, ganglione ciste na nozi)
 • Osteotomija čukljeva
 • Uklanjanje metala uz anesteziju

Specijalističke usluge

 • Specijalistička nega u traumatologiji

Poznavanje jezika:

 • engleski
 • nemački
Traumatološki hirurg, hirurg, sportska medicina, vanredni profesor na univerzitetu, načelnik odeljenja, Traumatološka klinika

dr László Török

Stručnost

 • Sportska hirurgija
 • Lečenje povreda kolena
 • Zamene kolena i kuka
 • Revizija totalne endoproteze (TEP) kolena i kuka
 • Artroskopija (kolena (meniskus)/ramena)
 • Plastična hirurgija BTB (upotreba kalema kost-ligament čašice-kost) (plastična hirurgija prednjeg ukrštenog ligamenta)
 • Plastična hirurgija LCA (plastična hirurgija prednjeg ukrštenog ligamenta)
 • Korektivne hirurške procedure na kostima (npr. Tomofix)
 • Velika operacija zamene kostiju
 • Hirurgija radijusa (zgloba ručja)
 • Uklanjanje mekog tumorskog tkiva (npr. ciste, ganglione ciste na nozi)
 • Osteotomija čukljeva
 • Uklanjanje metala uz anesteziju

Specijalističke usluge

 • Specijalistička nega u traumatologiji

Poznavanje jezika:

 • engleski
Traumatolog, specijalista ortoped, docent na univerzitetu

Dr. Csonka Ákos Ph.D.

Stručnost

 • Pregled i lečenje mišićno-skeletnih i bolesti zglobova
 • Hirurgija radijusa (zgloba ručja)
 • Male hirurške procedure šake (npr. gangliona cista, pucketanje prsta)
 • Artroskopija ramena
 • Artroskopija kolena
 • Hirurgija ključne kosti
 • Hirurgija sindroma kubitalnog tunela
 • Hirurgija sindroma karpalnog tunela
 • Hirurgija teniskog lakta
 • Uklanjanje metala uz anesteziju

Specijalističke usluge

 • Specijalistička nega u traumatologiji

Poznavanje jezika:

 • engleski
 • srpski
 • hrvatski
 • nemački
Ortoped-traumatolog, Univerzitet u Segedinu, Klinički centar Albert Szent-Györgyi, Traumatološka klinika

dr László Bánki

Stručnost

 • Pregled i lečenje hirurških problema kolena
 • Obavljanje minimalno invazivnih artroskopskih hirurških procedura
 • Zamena ligamenata kolena
 • Protetske intervencije na kolenu
 • Pregled i lečenje sportskih hirurških problema
 • Plastična hirurgija prednjeg ukrštenog ligamenta
 • Uklanjanje metala

 

Cilj je da se pacijentima pruži stručna traumatološka nega i postigne njihovo maksimalno zadovoljstvo.

Poznavanje stranih jezika

 • engleski
 • nemački

Klinikánkról

A Mediversal Egészségügyi Szolgáltató Kft. a Szegedi Tudományegyetem 100%-os tulajdonában lévő privát egészségügyi ellátó intézmény. Az egyedülálló klinikai háttérnek köszönhetően nálunk a járó- és fekvőbeteg ellátásban, valamint a labor- és képakoltó diagnosztikában az adott szakterület nemzetközileg elismert, a kutatásban és innovációban is élenjáró szakorvosai, valamint széleskörű tapasztalattal rendelkező szakdolgozói vesznek részt. A kiváló szakembergárda mellett a jól felszerelt eszközpark, a minőségi hotelszolgáltatás, de legfőképpen ápolóink elhivatottsága teszi teljessé a gyógyulás élményét.

Zakažite termin