Bariátria műtétek

Korszerű testsúlycsökkentő beavatkozások

Van megoldás

Sokak számára a szigorú diéta és a futópadon eltöltött hosszú órák sem hozzák meg a várt eredményeket. Ilyen esetekben nyújthat segítséget a testsúlycsökkentő bariátriai beavatkozás, mely az elhízás kezelésének egyik legeredményesebb módja.

This is custom heading element

Elhízás mint betegség

Az elhízás széleskörű probléma, 2020-as, növekvő tendenciájú adatok alapján a nők 23%-a és a férfiak 20%-a küzd elhízással Európában. 

A krónikus elhízás és a vele járó betegségek, mint például a kettes típusú cukorbetegség, az asztma vagy a depresszió nagyban járulnak hozzá az akár 10 évvel rövidebb várható élettartamhoz.

A probléma időben való felismerése és kezelése fontos hogy hosszú és kiegyensúlyozott életet élhessen.

Az elhízás a daganatos megbetegedések kialakulásának fokozott kockázatával jár együtt, többek között az alábbi területeken:

Petefészek
EMLŐ
Vese
PROSZTATA
NYELŐCSŐ
VASTAG ÉS VÉGBÉL

Bariátria műtét mint megoldás

Az első Bariátria műtétet 1966 hajtották végre. Az elmúlt évtizedekben a súlycsökkentő műtétek sokat fejlődtek és finomodtak, mára pedig korszerű és elképesztő eredményekkel járó beavatkozások érhetőek el az elhízással küzdők számára. 

A súlycsökkentő műtéti beavatkozáson után a páciensek átlagosan túlsúlyuk 70%-t adják le.

A Mediversal Clinics szolgáltatásai között jelenleg már a súlycsökkentő műtétek két legnépszerűbb és legjobban bevált fajtája is elérhető.

Célunk hogy új esélyt adjunk az elhízással küzdőknek, professzionális környezetben, tapasztalt kollégáink és szakorvosaink segítségével.

Zakažite termin

Élet a műtét után

Az elhízás rengeteg társbetegség megjelenését segíti elő, melyek a bariátriai beavatkozást követően akár szinte teljesen el is tűnhetnek. A bariátria leggyakoribb pozitív mellékhatásai a következőek lehetnek*:

MIGRÉN

57%-ban megszűnik

DEPRESSZIÓ

55%-ban megszűnik

PSZEUDOTUMOR CEREBRI

96%-ban megszűnik

SÚLYOS ALVÁSI ZAVAR

74-98%-ban megszűnik

ASZTMA

82%-ban javul vagy megszűnik

SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK

82%-ban csökken a kialakulás kockázata

DISZLIPIDÉMIA HIPERKOLESZTEROLÉMIA

63%-ban megszűnik

MAGAS VÉRNYOMÁS

52-92%-ban megszűnik

NEM ALKOHOLOS ZSÍRMÁJ

90%-ban javuló szteatózis 37%-ban megszűnő gyulladás 20%-ban megszűnő fibrózis

METABOLIKUS SZINDRÓMA

80%-ban megszűnik

REFLUX BETEGSÉG

72-98%-ban megszűnik

2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG

83%-ban megszűnik

STRESSZ MIATTI INKONTINENCIA

44-88%-ban megszűnik

POLICISZTÁS PETEFÉSZEK SZINDRÓMA

79%-ban megszűnik a túlzott szőrösödés 100%-ban megszűnik a menstruációs diszfunkció

DEGENERATÍV ÍZÜLETI BETEGSÉGEK

41-76%-ban megszűnnek

VÉNÁS BETEGSÉG

95%-ban megszűnik

*Forrás: Brethauer SA, Chand B., Schauer PR, Risks and benefits of bariatric surgery: Current evidence, Cleveland Journal of Medicine, vol. 73, 2006.

A bariátriai műtéteket követő kedvező változások

Az orvos válaszol - Milyenek a bariátria műtétek?

Bariátria műtétek fajtái

A Mediversal Clinics szolgáltatásai között jelenleg már a súlycsökkentő műtétek két legnépszerűbb és legjobban bevált fajtája is elérhető.

Csőgyomor Műtét

Sleeve-Gastrectomy

 

Röviden a beavatkozásról

A csőgyomor típusú beavatkozás során a gyomor térfogatát redukáljuk, ezzel csökkentve a táplálék mennyiségének bevitelét.

Hogyan zajlik a beavatkozás?

Az operáció folyamán az eredeti gyomor méretéhez képest egy csőgyomrot létesítünk, egyúttal a kórosan megnövekedett méretű gyomor mintegy 80%-t eltávolítjuk.

Előnyei

 • Az eltávolított gyomorrész nem csak az éhségérzetet csökkenti, hanem a redukált gyomorfelület a táplálékfelvételt is korlátozza.
 • Kisebb a szövődmények esélye.
 • Az alacsonyabb Ghrelin* szintnek köszönhetően csökken az éhségérzet.

*Ghrelin: főként emésztőszervek által termelt peptid hormon, amelynek fő funkciója az éhségérzet kiváltása és az energia zsírszövetben és glikogénként való raktározása.

Gyomor Bypass Műtét

Gastric Bypass

 

Röviden a beavatkozásról

A beavatkozás során a gyomor méretét jelentősen csökkentjük valamint a vékonybél egy szakaszát a táplálék útjáról kirekesztjük, ezzel megakadályozva a tápanyag felszívódását.

Hogyan zajlik a beavatkozás?

A műtét során a gyomrot két részre osztjuk. A nyelőcsővel csak a gyomor felső részéből kialakított kis gyomor részlet, az úgynevezett “gyomor pouch” marad csak kapcsolatban.
A gyomor pouch-ot vékonybél kaccsal (Roux kacs) kötjük össze, így az epét és hasnyálat szállító vékonybél szakasz (epés kacs), ahová nem jut táplálék 100 cm hosszú marad.

Előnyei

 • A kis gyomor pouch miatt elfogyasztható kevés étel is csak korlátozott mértékben tud felszívódni.
 • Az alacsonyabb Ghrelin* szintnek köszönhetően csökken az éhségérzet.

*Ghrelin: főként emésztőszervek által termelt peptid hormon, amelynek fő funkciója az éhségérzet kiváltása és az energia zsírszövetben és glikogénként való raktározása.

Melyik műtét ajánlott nekem?

Természetesen minden eset egyedi, így a beavatkozás típusának kiválasztását alapos orvosi kivizsgálás és orvos-beteg konzultáció előzi meg, mely során tapasztalt szakorvosaink minden lényeges információt és tanácsot megosztanak önnel. 

Zakažite termin

Bariátriai kezelés menete:

Konzultációk
A bariátriai műtétet megelőzően több konzultációra és vizsgálatra van szükség a páciens állapotának teljes körű felmérése érdekében:

 

 • Szakorvosi konzultáció: Alapos orvosi vizsgálat és a műtét részleteinek megbeszélése.
 • Dietetikai konzultáció: Személyre szabott étrendi tanácsadás.
 • Pszichológiai konzultáció: A mentális felkészülés támogatása.
 • Fizioterápiás konzultáció: Mozgásszervi állapotfelmérés.
 • Altatóorvosi konzultáció: Az altatás előtti állapot felmérése.
 • Endokrinológiai és diabetológiai konzultáció: Hormonális állapot ellenőrzése.
 • Dietetikai konzultáció: Étkezési szokások felmérése és a teljeskörű diéta meghatározása.
 • Kardiológiai vizsgálat: EKG és szívultrahang.
 • Gasztroszkópiás vizsgálat: Hasi CT vizsgálat, gyomor -és vastagbéltükrözés.
 • Mellkasröntgen: A tüdő és mellkas állapotának ellenőrzése.
 • Laborvizsgálatok: Teljes vérkép és egyéb fontos paraméterek.

Ezenfelül, a műtét előtt 2-4 hétig egy májzsugorító diétát kell követni, amelyet szakdietetikus állít össze.

01

Beavatkozás lépései

Gyomor bypass műtét esetén:

A műtétet laparoszkópos eljárással, altatásban hajtjuk végre, amely során a sebész öt apró (5-10 mm-es) bemetszést végez a hasfalon. Az operációt ezeken a nyílásokon keresztül bevezetett eszközökkel és műszerekkel végzi. A műtét időtartama jellemzően 90 és 180 perc között változik, mely során a sebészi csapat bélvarrógépek segítségével végzi el a gyomor áthidalását. A beavatkozás során jelentősen csökkentjük a gyomor térfogatát, így változtatjuk meg a táplálék útját és felszívódását. Ennek eredményeként a beteg kevesebb ételt tud fogyasztani, és még ebből is csak egy kisebb mennyiség szívódik fel.

Csőgyomor műtét esetén:

A csőgyomorképzés lényege, hogy a gyomor jelentős részét, körülbelül 80-90%-át 4-5 hasfali bemetszésen keresztül a hasüregbe vezetett eszközökkel eltávolítjuk. A gyomorból csak egy szűk, kb. 2-3 cm átmérőjű, kb. 150-200 ml űrtartalmú “csőgyomrot” alakítunk ki, így a páciens csak kisebb mennyiségű ételt képes megenni. Az eltávolított gyomorrészt ezt követően kivesszük. A technika előnye továbbá, hogy az elfogyasztott táplálék gyorsabban és hosszabb ideig tartó teltségérzetet okoz. Így a páciens kevesebb éhséget érez, mivel az eltávolított gyomorrésszel együtt az “éhséghormont” termelő sejtek is eltávolításra kerülnek.

02

Beavatkozás után
A laparoszkópiás technika előnye, hogy lerövidíti a kórházi tartózkodást: a műtétet követő második nap reggelén a páciensek hazamehetnek, és ha nem fizikai munkát végeznek, 5 nap múlva már visszatérhetnek a munkába. A műtét után 4 órával felkelhetnek, 12 órával később folyadékot fogyaszthatnak, és a második posztoperatív napon hozzátartozójuk kíséretében hazamehetnek. A betegeknek 6 héten keresztül egy dietetikus által összeállított étrendet kell követniük, majd fokozatosan térhetnek át a szilárd ételekre.

03

Kontroll
A műtét utáni kontrollvizsgálatok elengedhetetlenek a megfelelő felépüléshez és a problémák elkerüléséhez. Az első kontroll tervezett időpontja a műtétet követően 6-8 hét múlva esedékes.

04

Csatlakozz a közösségünkhöz, hogy Te is értesülj az inspiráló sikertörténetekről és érdekességekről!

  További tudnivalók

  Teljeskörű betegellátás, a műtéten túl is

  A Mediversal Sebészeti Klinika bariátriai programja különleges abban, hogy a betegek gondozása nem ér véget a műtéti beavatkozással. A program célja, hogy a páciensek teljeskörű ellátást kapjanak, mely magában foglalja a műtét előtti alapos előkészítést, a műtét utáni rehabilitációt és a hosszú távú utánkövetést. A betegek számára egyéni, személyre szabott programot dolgoznak ki, amely az orvosi, pszichológiai, dietetikai és fizioterápiás ellátást is magában foglalja. Ez a holisztikus megközelítés biztosítja, hogy a betegek minden szükséges támogatást megkapjanak a sikeres felépüléshez és az egészséges életmód fenntartásához.

  Az ellátás magas szintű betegbiztonságot nyújt, melyet a Szegedi Tudományegyetem háttere és a legmodernebb felszerelések garantálnak. A műtét utáni első napokban a betegek speciális kórtermekben rehabilitálódnak, ahol a legmodernebb bariátriai ágyak és betegmozgató készülékek biztosítják a kényelmet és a biztonságot. A program hosszú távú utánkövetést is biztosít, amely több hónapon keresztül tart, így a páciensek folyamatos támogatásban részesülnek a műtétet követően is.

  A program különlegességei:

  • Komplex előkészítés: Több hónapos kivizsgálás és felkészítés a műtétre, amely orvosi, pszichológiai és dietetikai konzultációkat is magában foglal.
  • Speciális kórtermek és felszerelések: Modern, magas teherbírású ágyak és betegmozgató készülékek a rehabilitáció során.
  • Folyamatos utánkövetés: Hosszú távú, több hónapos utánkövetés és támogatás a műtétet követően.
  • Magas szintű betegbiztonság: Az intenzív osztály közelsége és az egyéni ápolók biztosítják a maximális betegbiztonságot.
  • Személyre szabott gondoskodás: Egyéni ápolók és személyre szabott programok a betegek gyorsabb és hatékonyabb felépüléséért.

  A Mediversal Sebészeti Klinika orvosai és személyzete nemzetközi képzéseken, például Bostonban és Krakkóban, szerzett magas szintű felkészültséggel rendelkezik. Ezeken a képzéseken mélyreható ismereteket szereztek a bariátriai betegek előkészítéséről, műtéti technikákról és a műtét utáni rehabilitációról. Ez biztosítja, hogy a páciensek a legújabb és legjobb ellátásban részesüljenek.

  Mik a kezelés mellékhatásai?

  Mint minden műtéti beavatkozásánál, így a súlycsökkentő műtéteknél is előfordulhatnak mellékhatások. Fontos kiemelni viszont hogy kutatások igazolták, hogy a súlycsökkentő műtéti beavatkozások biztonsága más hasi sebészeti eljárások, pl. az epehólyag eltávolításának vagy a csípőprotézis beültetésének biztonságához mérhető.

  Esetleges mellékhatások:

  • Táplálkozási hiányosságok: Mivel a műtét megváltoztatja az emésztési folyamatot, a páciensek gyakran vitamin- és ásványi anyag-hiányt szenvedhetnek.
  • Ételintolerancia: Egyes ételek, különösen zsíros vagy cukros ételek, emésztési problémákat okozhatnak.
  • Bőrfelesleg: A gyors fogyás következtében a bőr megereszkedhet, ami esztétikai problémákat és kényelmetlenséget okozhat.
  • Gyomor-bélrendszeri problémák: Gyomorégés, hányinger, hányás, vagy székrekedés gyakori lehet.
  • Emésztési zavarok: A gyomor méretének csökkentése miatt a táplálékfelvétel mennyisége korlátozottá válik, ami emésztési zavarokhoz vezethet
  • Sebészeti szövődmények: Mint minden műtét, a bariátriai műtét is hordozza a szövődmények, mint például fertőzés vagy vérzés kockázatát.

  A mellékhatások bariátriai műtétet típusúától és a beteg egyéni egészségi állapotától  függően változhatnak. Szakorvosaink részletes tájékoztatást adnak ezekről a kockázatokról, és segítenek a megfelelő utógondozásban.

  Prémium környezet – Klinikánk és kórtermeink bemutatása

  Tekintse meg képgalériánkat, ahol bepillantást nyerhet klinikánk modern kórtermeibe és a pácienseink számára biztosított kényelmes és támogató környezetbe. Képeinken megismerheti a legkorszerűbb felszereltséget, amely segíti a gyorsabb felépülést és a hatékonyabb rehabilitációt. Látogassa meg virtuálisan kórtermeinket, és ismerje meg azokat a körülményeket, amelyek hozzájárulnak a pácienseink magas színvonalú ellátásához és gyógyulásához.

  Galerija

  Foglaljon időpontot még ma!

  A műtétet végző orvosunk:

  Docent na univerzitetu, načelnik odeljenja, opšti hirurg

  Dr. Paszt Attila

  Stručnost
  • Hirurgija dojke (uklanjanje palpabilnih i nepalpabilnih tumora dojke, biopsija sentinel nodusa)
  • Minimalno invazivne hirurške procedure (laparoskopska operacija žučne kese, lečenje bolesti refluksa, laparoskopsko uklanjanje benignih i malignih tumora debelog creva)
  • Hirurgija želuca i jednjaka
  • Opšta hirurgija (štitasta žlezda, abdominalna kila, itd.)

  Poznavanje jezika:

  • engleski

   

   

  A szakmai stáb további tagjai:

  Dr. Szepes Zoltán
  Belgyógyász, Gasztroenterológus szakorvos, Klinikai Docens

  Dr. Szepes Zoltán

  Főbb érdeklődési területe az operatív endoszkópia (alsó- és felső tápcsatornai, pancreatobiliaris – ERCP, cholangioscopia – endoszkópia, endoszkópos ultrahang stb.), a gyulladásos bélbetegségek (M. Crohn, Colitis ulcerosa) és a tápcsatornai tumorok (nyelőcső, gyomor, vékonybél, vastagbél, hasnyálmirigy, epeutak) diagnosztikája, kezelése.

  Specijalizacije:

  • Gasztroszkópia (gyomortükrözés) diagnosztikus és operatív (pl. polipektómia, sztentelések, APC stb.)
  • Kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) diagnosztikus és operatív (pl. polipektómia, sztentelések, APC stb.)
  • Endoszkópos ultrahang (EUH) és finomtű biopszia (EUH-FNA/FNB), EUH vezérelt intervenciók (pl. abláció, CPN, ciszta szájaztatás)
  • Endoszkópos retrográd kolangio-pancreatográfia (ERCP)
  • Epeúti endoszkópia (kolangioszkópia – SpyGlass)
  • Ballon asszisztált vékonybél endoszkópia

  Poznavanje jezika:

  • engleski
  Belgyógyász, Kardiológus szakorvos, Szívritmuszavar specialista, Egyetemi docens

  Dr. Szili-Török Tamás

  Dr. Szili-Török Tamás nemzetközi hírű kardiológus, a ritmuszavarok diagnózisának és kezelésének elismert szaktekintélye. Életművének középpontjában a ritmuszavarok állnak, és munkája világszínvonalú eredményeket hozott a kardiológia területén.

  Specijalizacije:

  Szívritmuszavarok kezelése:

  • Pitvarfibrilláció (PF)
  • Pitvari Flutter
  • Szupraventrikuális tachykardia (SVT)
  • Kamrai fibrilláció/tachykardia
  • Öröklött szivbetesgégek
  • Kardiomiopátiák

  Beavatkozások:

  • Katéteres abláció
  • Pacemaker implantáció
  • Defibrillátor beültetés
  • Reszinkronizációs terápia

   

  Poznavanje jezika:

  • engleski
  Prof. Dr. Varga Albert
  Belgyógyász szakorvos, Kardiológus, Egyetemi tanár, Pulmonalis Hypertonia részlegvezetője

  Prof. Dr. Varga Albert

  Stručnost

  • Neinvazivni pregledi srčanih oboljenja
  • Ehokardiografija
  • Procena kardiovaskularnog rizika
  • Dijagnoza i prilagođavanje povišenog krvnog pritiska
  • EKG, kardiološki ultrazvučni stres ehokardiogram
  • Nadgledanje krvnog pritiska, uzimanje uzoraka krvi

  Poznavanje stranih jezika

  • engleski
  • italijanski
  • nemački
  • srpski

   

   

   

  Internistkinja, kardiološkinja, načelnica odeljenja, Klinika za internu medicinu i kardiološki centar

  Dr. Piros Györgyike Ágnes

  Stručnost

  • Általános belgyógyászati, kardiológiai vizsgálatok
  • Terheléses EKG
  • Holter EKG

  Specijalističke usluge

  • Kardiološka specijalistička nega

  Poznavanje jezika: 

  • engleski
  • nemački
  Dr. Balázs Erika
  Kardiológus szakorvos, Egyetemi adjunktus

  Dr. Balázs Erika

  Az emberi fizikai teljesítmény – mind a betegségben szenvedőké, mind az egészségeseké – az érdeklődésem középpontjában áll. Egész életemben sportoltam. A sport preventív szerepe a kardiológiai kórállapotok megelőzésében elengedhetetlen. Évtizedek óta invazív kardiológusi munkám mellett részt veszek kardiológus konzulensként a sportolók ellátásában. Így végül 2019-ben sportorvosi szakvizsgát is tettem.

  Érdeklődési területem a sportolók ellátásán belül leginkább a terhelésdiagnosztika. Somfay Professzor Úr tanítványaként nemcsak a betegségben szenvedők, hanem az egészséges emberek teljesítményét befolyásoló tényezőket, edzésmunka hatását vizsgálom. Törekszem a sportolónak és edzőjének a gyakorlati munkába szervesen beépíthető információt nyújtani, ami edzésmunka optimalizálásban, egészségi állapothoz igazított terhelés meghatározásában biztosít megbízható alapokat.

  Pregledi

  • Terhelésdiagnosztika
  • Terheléses EKG futópadon, kerékpár terhelés
  • Kardiološki ultrazvuk
  • Holter EKG
  • ABPM (24 órás vérnyomásmérés)

  Poznavanje jezika:

  • engleski

   

  Prof. Dr. Várbíró Szabolcs
  Endokrinológus, Diabetológus és Hipertonológus szakorvos

  Prof. Dr. Várbíró Szabolcs

  Szabó Mariann
  Aneszteziológus

  Dr. Fabó Csongor

  Pácienseink a tervezett műtétek előtt minden esetben átesnek egy altatóorvosi vizsgálaton. Ez az állapotfelmérés kockázatbecslést is magában foglal: a szakorvos célja az összes olyan tényező feltérképezése, amely alapján a műtét biztonságosan elvégezhető, és a megfelelő altatási vagy érzéstelenítési módszer kiválasztható.
  Szabó Mariann
  Klinikai pszichológus

  Dr. Látos Melinda

  Egészségpszichológiai szakpszichológus, a pszichológia doktora, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának főállású pszichológusa, a Mindennapi Pszichológia magazin állandó szerzője és a szegedi pszichológus- és orvosképzés óraadó tanára.

  Kutatási területei:
  A vesetranszplantáció sikerességének pszichológiai rizikófaktorai.
  A betegség reprezentációjának és a szorongás szintjének hatása a gyógyulási folyamatra.
  Pre-és posztoperatív pszichológiai intervenciók hatása az emlődaganattal operált nőbetegek felépülésére.
  Komplex bio-pszicho-szociális prospektív vizsgálat.

  Klinikánkról

  A Mediversal Egészségügyi Szolgáltató Kft. a Szegedi Tudományegyetem 100%-os tulajdonában lévő privát egészségügyi ellátó intézmény. Az egyedülálló klinikai háttérnek köszönhetően nálunk a járó- és fekvőbeteg ellátásban, valamint a labor- és képalkoltó diagnosztikában az adott szakterület nemzetközileg elismert, a kutatásban és innovációban is élenjáró szakorvosai, valamint széleskörű tapasztalattal rendelkező szakdolgozói vesznek részt. A kiváló szakembergárda mellett a jól felszerelt eszközpark, a minőségi hotelszolgáltatás, és mindenekfelett az emberközpontú, személyre szabott ellátás teszi teljessé a gyógyulás élményét.

  Zakažite termin