Arcidegzsába kezelések

Arcidegzsábával küzd? Összefoglaltuk a legfontosabb információkat az idegrendszer felépítéséről, az arcidegzsába általános tüneteiről és problémákról, a klinikánkon végzett műtétekről és az utókezelésről.

Hogyan épül fel az idegrendszer?


Az idegrendszer az emberi test központi vezérlőrendszere, amely két fő részből áll: az agyból és a gerincvelőből (központi idegrendszer), valamint az idegrostokból és idegsejtekből (perifériás idegrendszer). Az agy és a gerincvelő az információfeldolgozást végzi, míg az idegrostok az érzékelést és a mozgást közvetítik. Az idegsejtek vagy neuronok speciális sejtek, amelyek elektrokémiai jelek segítségével kommunikálnak egymással, az izmokkal és a szervekkel.

Mi az az arcidegzsába, és mik lehetnek a tünetei?

Az arcidegzsába, más néven Bell’s paresis, az arcideg (nervus facialis) hirtelen fellépő bénulása vagy gyengesége, ami beszéd- és rágásproblémákat okozhat. Ez általában egyoldalú tünet, és gyakran a száj egyik oldalán észlelhető torzulást eredményez. Az arcidegzsába általában vírusfertőzés vagy gyulladás következtében alakul ki, de pontos okai nem teljesen ismertek. Az időben történő kezelés és a rehabilitációs módszerek segíthetnek a tünetek enyhítésében és a teljes gyógyulás elérésében.

Milyen típusú kezeléseket végzünk?

Gasser dúc percutan roncsolása

A Gasser dúc percutan roncsolása egy minimálisan invazív eljárás, amely során a Gasser dúc radiofrekvenciás hőenergiával történő elzárása történik, hogy enyhítse az arcidegzsába tüneteit és fájdalmát.

01

Janetta műtét

A Janetta műtét, amelyet retrosigmoidális megközelítésnek is neveznek, egy neurokirurgiai eljárás, amely során a trigeminus ideg kompressziójától szenvedő páciensnél a véredényi konfliktus megszüntetésére vagy a véredények dekompressziójára kerül sor az agy körüli területeken, ami enyhíti a trigeminális neuralgia tüneteit.

02

További tudnivalók

Mik az arcidegzsába kialakulásának leggyakoribb okai?

Az arcidegzsába kialakulásának leggyakoribb okai közé tartozik a herpesz vírus okozta fertőzés, a hirtelen gyulladás vagy duzzanat az arcideg körül, valamint az arcideg megsérülése vagy összenyomódása. Egyéb lehetséges okok közé tartozik a Lyme-kór, a vírusos fertőzések, a daganatok vagy az autoimmun betegségek. Az arcidegzsába hátterében gyakran az ideg gyulladása vagy károsodása áll, ami ideiglenes vagy tartós arcbénulást eredményezhet.

Hogyan diagnosztizálhatók a problémák?

Az arcidegzsába diagnosztizálásához számos vizsgálati eljárás áll rendelkezésre. Ezek közé tartozhatnak fizikai vizsgálatok (az arcizmok erejének és mozgékonyságának mérésével) vérvizsgálatok, elektromiográfia (EMG), képalkotó eljárások (CT vagy MRI). Szakorvosaink segítenek meghatározni a legmegfelelőbb diagnosztikai módszert az Ön esetében.

Hogyan készüljek fel a kezelésre?

Arcidegzsába kezelések előtt szakorvosaink részletes tájékoztatást adnak arról, hogyan készüljünk fel a beavatkozásra. Ez a tájékoztató magába foglalhatja a diétás korlátozásokat, a gyógyszerek szedésének módosítását, valamint az éhgyomorra érkezést a műtét napján. Fontos, hogy pontosan kövessük az orvosunk utasításait, hogy biztosítsuk a sikeres műtétet és a gyorsabb felépülést.

Mik a kezelés kockázatai?

Az alábbiak lehetnek az arcidegzsába kezelések kockázatai:

 • a kezelés sikertelensége
 • idegkárosodás
 • nyelési nehézségek
 • a műtött területen kialakulhat hegesedés
 • a műtéti terület fertőzése (1% körüli gyakorisággal)

Mi történik a kezelések után?

A kezelések után gondoskodunk a megfelelő posztoperatív ápolásról és felépülésről. Fontos, hogy kövesse szakorvosunk utasításait a sebkezeléssel, gyógyszerekkel és étrendi ajánlásaival kapcsolatban, hogy a műtött terület regenerálódhasson, és gyorsabban gyógyuljon.

Kérdése lenne? Keressen minket bizalommal!

A kezelést végző orvosaink:

Idegsebész, Neurológus, Tanszékvezető egyetemi tanár

Prof. Dr. Barzó Pál

Kiemelt szakterület
 • Agyi és gerincvelői daganatok
 • Agyi érbetegségek
 • Gerincsérvek
 • Gerinccsatornai szűkületek
 • Fájdalom szindrómák műtéti kezelése

Nyelvtudás

 • angol
 • német
 • orosz
 • román
 • spanyol
PhD, med. Habil. Címzetes egyetemi tanár Idegsebész, Gerincsebész

Dr. Veres Róbert

Kiemelt szakterület
 • Gerinc megbetegedések sebészi kezelése
 • Gerinc sérülések kezelése
 • Koponya-agy sérülések kezelése

Nyelvtudás

 • angol

Klinikánkról

A Mediversal Egészségügyi Szolgáltató Kft. a Szegedi Tudományegyetem 100%-os tulajdonában lévő privát egészségügyi ellátó intézmény. Az egyedülálló klinikai háttérnek köszönhetően nálunk a járó- és fekvőbeteg ellátásban, valamint a labor- és képalkoltó diagnosztikában az adott szakterület nemzetközileg elismert, a kutatásban és innovációban is élenjáró szakorvosai, valamint széleskörű tapasztalattal rendelkező szakdolgozói vesznek részt. A kiváló szakembergárda mellett a jól felszerelt eszközpark, a minőségi hotelszolgáltatás, és mindenekfelett az emberközpontú, személyre szabott ellátás teszi teljessé a gyógyulás élményét.

Időpontfoglalás