Keresztszalag plasztika

 

Kezelőorvosa javasolta Önnek az elülső keresztszalag pótlását? Összeszedtünk néhány fontos információt a műtét előkészületeiről, a beavatkozás menetéről és a műtét utáni teendőkről. Az elülső keresztszalag pótlása jelenleg az orvostudomány egyik legfejlettebb beavatkozása, amely segít a térdízületi szalagsérülések kezelésében, és jelentősen javíthatja az életminőséget és a mozgásképességet.

Hogyan épül fel az ízület?


Az ízület két vagy több csont találkozási pontján alakul ki, ahol a csontvégeket porc borítja, amely biztosítja a sima mozgást. Az ízületet körülvevő szalagok stabilizálják és támogatják az ízületet. Az ízületek mozgását izmok és inak irányítják, amelyek az ízületen kívülről kapcsolódnak a csontokhoz.

A keresztszalag szakadás kezelése:

 

Az elülső keresztszalag szakadás az egyik leggyakoribb térdízületi szalagsérülés, amely súlyos térdrándulás vagy térd disztorzió következtében alakulhat ki.

A keresztszalag szakadás kezelésére alapvetően két lehetőségünk van. Az egyik a keresztszalag visszavarrása, a másik pedig a keresztszalag pótlása. A visszavarrás lehetősége eléggé limitált és ritkán alkalmazott, mivel az eredmények nem mindig kielégítőek. Sokkal gyakrabban alkalmazzuk a keresztszalag pótlását, amely a leggyakoribb és leghatékonyabb kezelési mód a szakadt keresztszalag helyreállítására. A műtét során egy saját szalagot (általában a páciens egyik inát) használnak a sérült szalag pótlására.

Az orvos válaszol - Mi a keresztszalag plasztika?

A keresztszalag pótlásának menete

Diagnózis és konzultáció

 

Az első konzultációra, röntgen vagy MRI felvétellel érdemes érkezniük pácienseinknek. A sérülés diagnosztizálása után, a pácienssel közösen megbeszéljük a műtét részleteit és a választható pótlási lehetőségeket.

01

Előkészületek
A műtét előtt (a befekvés napján) alapvető röntgenfelvétel készül, hogy teljes képet kapjunk az ízület állapotáról. Továbbá nagylabor vizsgálatra és EKG vizsgálatra is sor kerül.

02

Arthroscopia és szövet eltávolítása
A műtét elején arthroscopia során megbizonyosodunk a keresztszalag szakadásról, majd az előzetesen választott saját szalagot eltávolítjuk.

03

Kórházi tartózkodás
A műtét után a páciensnek 2-3 napos kórházi tartózkodásra van szüksége a megfelelő felügyelet és kezdeti rehabilitáció biztosítása érdekében.

04

Műtét utáni teendők
Az operációt követő napon megkezdődik a rehabilitáció és a gyógytorna, amelyet otthon is szükséges folytatni. A rendszeres kontroll vizsgálatokon, a gyógyulási folyamat nyomon követése érdekében szükséges részt venni.

05

További tudnivalók

Hogyan készüljön fel a műtétre?

Bár az elülső keresztszalag pótlása rutinszerű eljárás, a biztonságos elvégzéséhez a páciensnek előzetes kivizsgálásokon kell részt vennie, mint például labor- és vizeletvizsgálatok, valamint szükség esetén belgyógyászati és egyéb konzultációk. A műtét előtti este, a páciens még vacsorát fogyaszthat, de éjféltől már nem szabad ennie. Másnap, a műtét reggelén, az evés már nem megengedett, de reggel 10 óráig szabad vizet fogyasztania, illetve rendszeresen szedett gyógyszereit beveheti, melyek szedéséről konzultálnia szükséges a gyógyszert felíró kezelőorvosával!

Az otthoni környezetet is elő kell készítenie a felépülés időszakára, beleértve a kényelmes helyet a pihenéshez és a szükséges eszközöket a gyógytorna megkezdéséhez.

Mit kell tennie a keresztszalag pótlása után?

Az operáció után, már a műtéti napon (amennyiben a műtét délelőtt történik, ha délután, akkor másnap reggel), a páciens képes ülni az ágy szélén, felállni, és a gyógytornász segítségével megkezdeni a rehabilitációs gyakorlatokat. A műtött végtag általában fájdalomhatárig terhelhető, segédeszköz használat mellett (általában két könyökmankó).

A kórházi tartózkodás általában 3-4 napot vesz igénybe, és a varratok eltávolítása a műtét utáni 10-14. napon történik. A pácienseknek otthon is folytatniuk kell a gyógytornát és a rehabilitációs gyakorlatokat, hogy biztosítsák a térd teljes gyógyulását és visszanyerjék a teljes mozgásképességet.

Milyen előnyökkel jár a keresztszalag pótlása?

Az elülső keresztszalag pótlásának előnyei közé tartozik a térd stabilitásának helyreállítása, ami lehetővé teszi a korábbi aktivitási szint elérését. A műtét segít megelőzni a térd további sérüléseit és hosszú távú károsodását. Emellett a modern sebészeti technikák és eszközök alkalmazásával a felépülési idő lerövidül, és a beteg gyorsabban visszatérhet mindennapi tevékenységeihez és sportjához.

Mik a műtét kockázatai?

Az elülső keresztszalag pótlása bár hatékony eljárás, bizonyos kockázatokkal jár. Ezek közé tartozik a fertőzés, a vérzés, az ízületi merevség, valamint a műtéti komplikációk, például a szövetek vagy idegek sérülése. Emellett előfordulhat, hogy a beültetett szalag nem rögzül megfelelően, ami további beavatkozást tehet szükségessé.

Amennyiben a műtét során/után bármilyen komplikáció lép fel, és szükséges, akkor a SZAKK Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályán biztosított az ellátás, térítés ellenében!

Prémium környezet – Klinikánk és kórtermeink bemutatása

Tekintse meg képgalériánkat, ahol bepillantást nyerhet klinikánk modern kórtermeibe és a pácienseink számára biztosított kényelmes és támogató környezetbe. Képeinken megismerheti a legkorszerűbb felszereltséget, amely segíti a gyorsabb felépülést és a hatékonyabb rehabilitációt. Látogassa meg virtuálisan kórtermeinket, és ismerje meg azokat a körülményeket, amelyek hozzájárulnak a pácienseink magas színvonalú ellátásához és gyógyulásához.

Galéria

Kérdése lenne? Keressen minket bizalommal!

A műtétet végző orvosaink:

Traumatológus, Ortopéd szakorvos, Térd specialista

Dr. Bánki László

Kiemelt szakterület

 • Térdsebészeti problémák kivizsgálása, kezelése
 • Artroszkópos minimál invazív műtétek elvégzése
 • Keresztszalag pótlása
 • Térdprotetikai beavatkozások
 • Sportsebészeti problémák kivizsgálása, kezelése
 • LCA plasztika
 • Fém eltávolítás

 

Célja a páciensek professzionális traumatológiai ellátása, a hozzá forduló páciensek maximális elégedettségének elérése.

Nyelvismeret

 • angol
 • német
Baleseti sebész, Sportsebész, Traumatológus, Térd specialista, Tanszékvezető egyetemi docens

Dr. Török László

Kiemelt szakterület

 • Sportsebészet
 • Térdsérülések kezelése
 • Térd-és csípőprotézis beültetése
 • Térd-, csípő TEP revízió
 • Arthroscopia (Térd (meniscus)/Váll)
 • BTB plasztika (Keresztszalag plasztika)
 • LCA plasztika (Keresztszalag plasztika)
 • Korrekciós csontműtétek (pl.: Tomofix)
 • Nagy csontegyesítő műtét
 • Radius (csukló) műtét
 • Lágyrésztumor eltávolítás (pl ciszta, ganglion lábon)
 • Bütyök osteotomia
 • Fémeltávolítás altatásban

Szakrendelések

 • Traumatológiai szakrendelés

Nyelvtudás

 • angol
Ortopédus, Baleseti sebész, Klinikaigazgató, Egyetemi docens

Dr. Sisák Krisztián

Kiemelt szakterület

 • Térdsebészet
 • Az akut és krónikus mozgásszervi, ízületi betegségek vizsgálata, kezelése
 • Térd, csípő, láb, váll, gerinc fájdalmak, sérülések, gyulladások és egyéb panaszok kivizsgálása és ellátása

Szakrendelés

Gyermek és felnőtt ortopédiai szakrendelés

Nyelvtudás

 • angol
 • német

Klinikánkról

A Mediversal Egészségügyi Szolgáltató Kft. a Szegedi Tudományegyetem 100%-os tulajdonában lévő privát egészségügyi ellátó intézmény. Az egyedülálló klinikai háttérnek köszönhetően nálunk a járó- és fekvőbeteg ellátásban, valamint a labor- és képakoltó diagnosztikában az adott szakterület nemzetközileg elismert, a kutatásban és innovációban is élenjáró szakorvosai, valamint széleskörű tapasztalattal rendelkező szakdolgozói vesznek részt. A kiváló szakembergárda mellett a jól felszerelt eszközpark, a minőségi hotelszolgáltatás, de legfőképpen ápolóink elhivatottsága teszi teljessé a gyógyulás élményét.

Időpontfoglalás