Laparoszkópos epe műtét

Kezelőorvosa javasolta Önnek a laparoszkópos műtétet? Összeszedtünk néhány fontos információt a beavatkozás előkészületeiről, a műtét menetéről és a műtét utáni teendőkről. A laparoszkópos műtét jelenleg az orvostudomány egyik legfejlettebb beavatkozása, amely segít különböző hasi és mellkasi problémák kezelésében, és jelentősen javíthatja az életminőséget és a gyógyulási folyamatot.

Hogyan épül fel az epehólyag?


Az epehólyag a máj alatt helyezkedik el és az epe tárolására szolgál, amelyet a máj termel. Az epe az emésztés során segít a zsírok lebontásában. Amikor az étel a vékonybélbe jut, az epehólyag összehúzódik és az epe a közös epevezetéken keresztül a vékonybélbe jut.

Az epehólyag laparoszkópos eltávolításáról:

Az epehólyag laparoszkópos eltávolítása minimál invazív sebészeti eljárás, amelyet elsősorban epehólyag problémák, például epekő vagy gyulladás kezelésére használnak. A beavatkozás során egy kis kamerát (laparoszkópot) vezetnek be a hasüregbe, amely lehetővé teszi a sebész számára, hogy belülről vizsgálja meg az epehólyagot, és szükség esetén különböző sebészeti eszközökkel beavatkozzon. Mikor lehet szükség ilyen típusú műtétre?

 • Epekövesség: Az epehólyagban kialakult kövek fájdalmat és gyulladást okozhatnak, amelyet laparoszkópos eltávolítással kezelnek.
 • Epehólyag-gyulladás: Az epehólyag gyulladása, amely krónikus fájdalommal és duzzanattal jár, műtéti beavatkozást igényelhet.
 • Polipok: Az epehólyagban található polipok, amelyek eltávolítást igényelhetnek, ha nagyobb méretűek vagy tüneteket okoznak.
 • Funkcionális rendellenességek: Az epehólyag működési zavarai, amelyek az epehólyag eltávolítását tehetik szükségessé.

Az orvos válaszol - Mi a laparoszkópos epe műtét?

Mi a laparoszkópos műtét menete?

Diagnózis és megbeszélés:
A beteg előzetes kivizsgálásokon vesz részt, majd a kezelőorvossal megbeszélik a műtét részleteit és a felépülés menetét.

01

Előkészítés és érzéstelenítés
A műtét előkészítése során a beteget elaltatják vagy helyi érzéstelenítést alkalmaznak.

02

Laparoszkóp és eszközök bevezetése
A laparoszkópot és sebészeti eszközöket bevezetik a bemetszéseken keresztül.

03

Hasüregi tér kialakítása
Szén-dioxid gázzal felfújják a hasüreget, hogy helyet biztosítsanak a műtét során.

04

Sebészeti beavatkozás
Az epehólyag vizsgálata és eltávolítása a hosszú sebészeti eszközökkel.

05

Műtét után
A műtét után a beteg felébred, rövid ideig megfigyelés alatt tartják a kórházban. Ezt követően a gyógytornász segítségével megkezdődik a rehabilitációs gyakorlatok végzése. A beteg hazatér és otthon folytatja a gyógytornát és a rehabilitációs gyakorlatokat, valamint rendszeres kontrollvizsgálatokon vesz részt a teljes felépülés érdekében.

06

További tudnivalók

Hogyan készüljön fel a műtétre?

Bár a laparoszkópos beavatkozás rutinszerű eljárás, a biztonságos elvégzéséhez a páciensnek előzetes kivizsgálásokon kell részt vennie, például labor- és vizeletvizsgálatokon, valamint szükség esetén belgyógyászati és egyéb konzultációkon. A műtét előtti este könnyű vacsorát fogyaszthat, de éjféltől már nem szabad enni vagy inni, kivéve a rendszeresen szedett gyógyszerek korty vízzel történő bevételét.

A műtét előtt a páciensnek gondoskodnia kell arról, hogy valaki hazavigye a műtét után, és az otthoni környezetet elő kell készítenie a felépüléshez. Biztosítani kell egy kényelmes helyet a pihenéshez és a szükséges eszközöket a gyógytorna megkezdéséhez.

Mit kell tennie az artroszkópos műtét után?

Az operáció után, már a műtéti napon (amennyiben a műtét délelőtt történik, ha délután, akkor másnap reggel), a páciens képes ülni az ágy szélén, felállni, és a gyógytornász segítségével megkezdeni a rehabilitációs gyakorlatokat. A műtött terület általában fájdalomhatárig terhelhető, segédeszköz használatával (általában két könyökmankó).

A kórházi tartózkodás általában 2-3 napot vesz igénybe, és a varratok eltávolítása a műtét utáni 10-14. napon történik. A pácienseknek otthon is folytatniuk kell a gyógytornát és a rehabilitációs gyakorlatokat a teljes felépülés érdekében. Fontos, hogy a beteg rendszeresen részt vegyen a kontrollvizsgálatokon is, hogy az orvos nyomon követhesse a gyógyulás folyamatát.

Milyen előnyökkel jár a laparoszkópos műtét?

A laparoszkópos műtét előnyei közé tartozik a kisebb bemetszések, a gyorsabb felépülés, a kisebb fájdalom és a kevesebb heg. Emellett a betegek gyorsabban visszatérhetnek mindennapi tevékenységeikhez és munkájukhoz. A kisebb behatolási kapuk révén csökken a műtét utáni fertőzés és sérv kialakulásának kockázata, valamint a betegek általában kevesebb időt töltenek kórházban, ami szintén elősegíti a gyorsabb gyógyulást és a normál élethez való visszatérést.

Mik a műtét kockázatai?

A laparoszkópos műtét kevésbé invazív, mint a hagyományos sebészet, de mégis vannak kockázatai. Ezek közé tartozik a fertőzés, a vérzés, a hasüregi szervek sérülése, valamint a műtéti komplikációk, például a szövetek vagy idegek sérülése. További kockázatok lehetnek a műtét utáni fájdalom és gyulladás, valamint a trombózis kialakulása. A műtéti beavatkozás utáni esetleges komplikációk elkerülése érdekében fontos a megfelelő orvosi felügyelet és a műtét utáni rehabilitációs program betartása.

Amennyiben a műtét során/után bármilyen komplikáció lép fel, és szükséges, akkor a SZAKK Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályán biztosított az ellátás, térítés ellenében!

Ki alkalmas a laparoszkópos műtétre?

A laparoszkópos műtét azok számára ajánlott, akiknek epehólyag problémáik vannak, például epekövesség, epehólyag-gyulladás, vagy egyéb epehólyag elváltozások. Az alkalmas páciensek általában jó általános egészségi állapotban vannak, és képesek megfelelően reagálni a műtét utáni rehabilitációra. A kezelőorvos dönt arról, hogy a műtét a legmegfelelőbb beavatkozás-e a páciens számára, az előzetes vizsgálatok és az aneszteziológus véleménye alapján. Azok a páciensek, akiknek nincsenek súlyos szív- vagy tüdőbetegségeik, illetve nincsenek jelentős hasi műtéti előzményeik, általában jól tolerálják a laparoszkópos beavatkozást.

Prémium környezet – Klinikánk és kórtermeink bemutatása

Tekintse meg képgalériánkat, ahol bepillantást nyerhet klinikánk modern kórtermeibe és a pácienseink számára biztosított kényelmes és támogató környezetbe. Képeinken megismerheti a legkorszerűbb felszereltséget, amely segíti a gyorsabb felépülést és a hatékonyabb rehabilitációt. Látogassa meg virtuálisan kórtermeinket, és ismerje meg azokat a körülményeket, amelyek hozzájárulnak a pácienseink magas színvonalú ellátásához és gyógyulásához.

Galéria

Kérdése lenne? Keressen minket bizalommal!

Orvosaink:

A Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának vezetője, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar dékánja, Egyetemi tanár, Sebész szakorvos

Prof. Dr. Lázár György

Kiemelt szakterületei

 • Általános sebészet
 • Emlősebészet
 • Gasztroenterológiai sebészet
 • Endokrinológiai sebészet
 • Minimálisan invazív sebészet

Nyelvtudás

 • angol

 

Mellkassebész szakorvos, Egyetemi docens, Mellkassebészeti osztály vezetője

Dr. Furák József

Kiemelt szakterület

 • Mellkassebészeti műtétek végzése
 • Tüdőbetegségek
 • Szakkonzíliumok lebonyolítása
 • Akut és elektív sebészeti beavatkozások
 • Minimál invazív és nyitott műtéti módszerek ismertetése
 • Pajzsmirigy betegségek műtéti kezelésének konzultációja

Nyelvtudás

 • angol

 

Általános sebész szakorvos, Osztályvezető egyetemi adjunktus

Dr. Paszt Attila Ph.D.

Kiemelt szakterületek:

 • Emlősebészet (tapintható, nem-tapintható emlőtumorok eltávolítása, őrszemnyirokcsomó biopszia)
 • Minimál invazív sebészeti eljárások (laparoszkópos epe, refluxbetegségek kezelése, jó- és rosszindulatú vastagbéldaganatok laparoszkópos eltávolítása)
 • Gyomor- és nyelőcsősebészet
 • Általános sebészet (pajzsmirigy, hasfali sérv stb.)

Nyelvtudás

 • angol

 

Általános sebész szakorvos, Egyetemi adjunktus

Dr. Simonka Zsolt Ph.D.

Kiemelt szakterület

 • Reflux betegség
 • Nyelőcső rendellenességek kezelése
 • Jó-rosszindulatú daganatok

Nyelvtudás

 • angol
Általános sebész, Proktológus, Egyetemi tanársegéd

Dr. Andrási László Ph.D.

Kiemelt szakterület

 • Bőr és bőralatti elváltozások (pl. festékes anyajegy, atheroma, lipoma, fibroma, benőtt köröm)
 • Epehólyag kövesség, epehólyag polypus
 • Vastag- és vékonybél gyulladásos (pl. colitis ulcerosa és Crohn betegség), jóindulatú (pl. sigma diverticulosis, endometriosis) és rosszindulatú megbetegedései (vastagbél daganat)
 • Végbél és végbélnyílás jó és rosszindulatú megbetegedései (pl. végbélsipolyok, végbélrepedés, aranyeresség, végbél daganat)
 • Egyéb hasi kórképek (mesenterialis cysta)
 • Sinus pilonidalis (keresztcsonti cysta)
 • Széklet inkontinencia komplex diagnosztikája (beleértve a 3D végbél ultrahangot is)
 • Nehezen gyógyuló sebek, korszerű sebkezelési eljárások, beleértve a modern kötszereket és a negatív nyomásterápiát

A doktor úr által végzett kezelési taktika, műtéti technikák

“A testfelszíni folyamatok (pl. atheroma, lipoma, benőtt köröm) ellátása helyi vagy vezetéses érzéstelenítésben, ambuláns körülmények között történik.

A hasüregen belüli elváltozások esetén (pl. epekövesség, lágyéksérv, vastagbél daganat) a műtétet altatásban, többnyire minimálisan invazív technikával (laparoscopia) végzem, ami lényegesen kisebb megterheléssel jár a betegnek és rövidebb a műtét után felépülési szakasz is.

Proktológiai problémákkal hozzám fordulók komplex proktológiai vizsgálatban részesülnek (részletes anamnesis felvétel, anoscopia, rectoscopia, sz.e. végbél ultrahanggal), terápiás eszköztáramban a gyógyszeres kezelésen túl megtalálható az ambulánsan is végzendő kisműtétek (pl. belső aranyér gyűrűzése, feltárás, kimetszés, fonál befűzés) valamint az altatásban kivitelezhető eljárások is (pl. aranyér, rectalis polyp, sipolyok sebészeti megoldása).

Csakúgy, mint a hasi behatolásoknál, a proktológiában is törekszem a korszerű, minimálisan invazív megoldások (záróizom kímélő, szöveteltávolítással nem járó műtétek, DG-HAL-RAR) alkalmazására, az életminőségi szempontok maximális figyelembe vételével.”

Nyelvtudás

 • angol

 

Általános sebész szakorvos, Egyetemi tanársegéd

Dr. Rokszin Richárd

Kiemelt szakterületei

 • Konzultáció
 • Ambuláns műtétek
 • Benőtt köröm kezelése
 • Zsírdaganat (lipoma) eltávolítása
 • Kásadaganat (atheroma) eltávolítása
 • Anyajegyek (naevus) és más bőelváltozások bőrgyógyászati szakvéleményezést követő eltávolítása
 • Proktológiai diagnosztika, terápia
 • Aranyérbetegség
 • Végbélrepedés
 • Végbél sipoly és tályog
 • Végbéltájéki növedékek – polip, condyloma
 • Epekövesség
 • Sérvek
 • Pilonidalis cysta
 • Sebkötözés, gondozás

Nyelvtudás

 • angol

 

 

Mellkassebész, Májsebész szakorvos

Dr. Géczi Tibor

Kutatási területe a keringési változások rezekciós tüdőműtétetek során, a veseperfúzió változása, illetve a restriktív folyadékterápia hatása.

Kiemelt szakterület

 • Általános sebészet
 • Sérvek minimál invazív sebészete

Nyelvtudás

 • angol

 

Általános sebész, Gasztroenterológus szakorvos, Osztályvezető egyetemi adjunktus

Dr. Ábrahám Szabolcs

Klinikai és kutatási érdeklődése a tápcsatorna kórállapotai, azon belül is a vastagbél és végbél jó és rosszindulatú betegségei, valamint a laparoszkópos és minimál invazív sebészet.

Kiemelt szakterületei

 • Endoszkópos beavatkozások (colonoscopia, polypectomia)
 • Hasfali sérv műtét
 • Köldöksérv műtét
 • Egy vagy kétoldali lágyéksérv műtét
 • Epeutak megbetegedései
 • Laparoscopos/hastükrözéses epeműtét

Nyelvtudás

 • angol

 

Általános sebész, Egyetemi adjunktus

Dr. Tajti János Ph.D.

Kutatási területe a Barrett nyelőcső, a Colorectalis daganatsebészet és a Colitis ulcerosa retrospektív klinikai vizsgálata.

Kiemelt szakterületei

 • Hasfali sérv műtét
 • Köldöksérv műtét
 • Egy vagy kétoldali lágyéksérv műtét
 • Epeutak megbetegedései
 • Laparoscopos/hastükrözéses epeműtét
 • Colitis ulcerosa és vastagbél daganatsebészet
 • Gyulladásos bélbetegségek

Nyelvtudás

 • angol

 

Sebész szakorvos, Egyetemi adjunktus

Dr. Ottlakán Aurél Ph.D.

Kiemelt szakterület

 • Hasfali, lágyéktáji-és köldök sérvek
 • Epehólyag- és epeutak betegségei, epekövesség
 • Daganat sebészet: gyomor, vastagbél-, végbél-, daganatok
 • Jóindulatú ún. proktológiai betegségek: aranyeresség, végbél sipolyok, végbél tályogok, dermoid ciszták
 • Emlőműtétek nem malignus (rosszindulatú) daganatok miatt
 • Szubtotális (majdnem teljes) és teljes emlő eltávolítás rosszindulatú daganat miatt

Nyelvtudás

 • angol
Általános sebész, Mellkassebész szakorvos

Dr. Németh Tibor

Kiemelt szakterület

 • Proktológiai diagnosztika és beavatkozások végzése (aranyérbetegség, végbélrepedés, végbél sipoly és tályog, végbéltájéki növedékek – végbélpolyp, condyloma)
 • Pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy betegségek műtétjei
 • Minimál invazív lézeres aranyér műtét (DG-HAL-RAR műtét)
 • Aranyeres csomók kimetszése
 • Lipóma (zsírdaganat) eltávolítása
 • Atheroma (kásadaganat) eltávolítása
 • Mellkassebészeti műtétek (thoracotomiából és VATS technikával)

Nyelvtudás

 • angol
 • német

 

Sebész, Emlősebész szakorvos, Egyetemi adjunktus

Dr. Horváth Zoltán

Kutatási területe az emlőrákkal operált nőbetegek körében végzett prospektív biopszichoszociális vizsgálat.

Kiemelt szakterület

 • Emlőműtétek nem malignus (rosszindulatú) daganatok miatt
 • Szubtotális (majdnem teljes) és teljes emlő eltávolítás rosszindulatú daganat miatt
 • Vastagbél megbetegedései (stomazárás, daganatok)
 • Stomazárás

Nyelvtudás

 • angol

 

Májsebész, Epesebész szakorvos

Dr. Libor László

Kiemelt szakterület

 • Májsebészet
 • Epesebészet (epehólyag-, epeúti kövesség)
 • Nyitott és laparoscopos sérvműtétek
 • Vastag-, és vékonybél megbetegedései
 • Bőrelváltozások ,és bőr alatti elváltozások kimetszése
 • Benőtt köröm kezelése
 • Aranyérbetegség és fissura ani

Nyelvtudás

 • angol

 

Klinikánkról

A Mediversal Egészségügyi Szolgáltató Kft. a Szegedi Tudományegyetem 100%-os tulajdonában lévő privát egészségügyi ellátó intézmény. Az egyedülálló klinikai háttérnek köszönhetően nálunk a járó- és fekvőbeteg ellátásban, valamint a labor- és képakoltó diagnosztikában az adott szakterület nemzetközileg elismert, a kutatásban és innovációban is élenjáró szakorvosai, valamint széleskörű tapasztalattal rendelkező szakdolgozói vesznek részt. A kiváló szakembergárda mellett a jól felszerelt eszközpark, a minőségi hotelszolgáltatás, de legfőképpen ápolóink elhivatottsága teszi teljessé a gyógyulás élményét.

Időpontfoglalás