Emlő elváltozások műtétei

Emlőelváltozást tapasztalt magán? Összefoglaltuk a legfontosabb információkat az emlő felépítéséről, az általános tünetekről és problémákról, a klinikánkon végzett műtétekről és az utókezelésről.

Hogyan épül fel az emlő?


Az emlő az emlőmirigyekből és azok vezetékeiből áll, amelyek a mellbimbó felé haladnak. Az emlőmirigyek a tejtermelésért felelősek, és a mellbimbók körül helyezkednek el. A mirigyeket kötőszövetes és zsírszövetes réteg veszi körül, amelyek támogatják és védelmezik az emlőt. Az emlők szerkezete és mérete egyénenként változik, és fontos szerepet játszanak a szoptatásban és az emlőrák diagnosztizálásában.

Mik lehetnek az emlővel kapcsolatos panaszok tünetei?

Az emlővel kapcsolatos panaszok tünetei közé tartozhatnak a következők:  mellben tapasztalható fájdalom, duzzanat vagy érzékenység, az emlő vagy a mellbimbó környékén tapintható csomók vagy duzzanat, bőrön látható változások, például pirosság, duzzanat, gyulladás vagy bőrelváltozások, valamint a mellbimbóváladékozás, például véres vagy nem véres folyadék.

Milyen típusú műtéteket végzünk?

Emlő műtétek nem malignus daganat miatt

Az olyan emlőműtétek, amelyek nem malignus (rosszindulatú) daganatokhoz kapcsolódnak, általában a jóindulatú emlőelváltozások kezelésére szolgálnak. Ezek közé tartozhatnak a fibroadenómák (kötőszövetes és mirigyes csomók), ciszták (folyadékkal teli üregek), lipómák (zsírdaganatok) és egyéb elváltozások kezelése. Az ilyen műtétek lehetnek excízió (eltávolítás), biopszia (mintavétel) vagy drenázs (folyadék lecsapolása) céljából, attól függően, hogy az adott elváltozás milyen típusú és méretű. Klinikánkról 1 nap bentfekvést követően távozhat.

01

Szubtotális emlő eltávolítás rosszindulatú daganat miatt + izotóp

A szubtotális emlő eltávolítás egy olyan sebészeti beavatkozás, amelyet rosszindulatú emlődaganat esetén végeznek. Ez a műtét részleges emlőeltávolítást jelent, ahol az érintett területet és a körülötte lévő szövetet távolítják el. Az izotóp műtét pedig egy speciális eljárás, amely során egy radioaktív anyagot (izotópot) injektálnak a daganat közelébe, majd a sebész a műtét során az izotópot követve pontosabban tudja eltávolítani a daganatot és csökkenteni a visszaesés kockázatát. Klinikánkról 4 nap bentfekvést követően távozhat.

02

Teljes emlő eltávolítás rosszindulatú daganat miatt + izotóp

A teljes emlő eltávolítás, más néven mastectomia, egy sebészeti beavatkozás, amelyet rosszindulatú emlődaganat esetén végeznek. Ez a műtét az egész emlő eltávolítását jelenti. Az izotóp műtét pedig egy speciális eljárás, amely során a daganat közelébe injektálnak egy radioaktív anyagot (izotópot), hogy segítsék a sebésznek meghatározni a daganat pontos helyét és a nyirokcsomók érintettségét, lehetővé téve a pontosabb műtéti eltávolítást és a betegség terjedésének ellenőrzését. Klinikánkról 5 nap bentfekvést követően távozhat.

03

Teljes emlő eltávolítás rosszindulatú daganat miatt + izotóp + azonnali emlő rekonstrukció

A teljes emlő eltávolítása rosszindulatú daganat miatt, az izotóp műtét és az azonnali emlőrekonstrukció egy kombinált eljárás, amelyet néha alkalmaznak. Ez a műtéti sorozat magában foglalja az egész emlő eltávolítását, a daganat pontos lokalizálását radioaktív izotóppal és azonnali emlőrekonstrukciót ugyanazon műtét során. Az azonnali rekonstrukció lehetővé teszi a műtét után az emlő formájának helyreállítását, amely pozitív hatással lehet a beteg testképére és életminőségére.

04

További tudnivalók

Mik az emlőelváltozások kialakulásának leggyakoribb okai?

Az emlőelváltozások kialakulásának leggyakoribb okai közé tartoznak a hormonális változások, például a menstruációs ciklus és a menopauza során bekövetkező hormonális ingadozások. Egyéb tényezők közé tartozhatnak a következők: genetikai hajlam, korábbi emlőelváltozások vagy daganatok, elhízás, dohányzás, alkoholfogyasztás és bizonyos hormonális kezelések.

Hogyan diagnosztizálhatók a problémák?

Az emlőelváltozások diagnosztizálása általában számos módszer kombinációját foglalja magában. Az elsődleges lépés a fizikai vizsgálat, amely magában foglalja az emlők tapintását és az esetleges elváltozások megfigyelését. Az emlőrákszűrés részeként a mammográfia, ultrahang vagy MRI vizsgálatokat is alkalmazhatnak. Emlőbiopszia lehet szükséges, amely során szövetmintát vesznek az elváltozásból a laboratóriumi vizsgálatokhoz, hogy megállapítsák a pontos diagnózist.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

Emlőelváltozások műtétei előtt szakorvosaink részletes tájékoztatást adnak arról, hogyan készüljünk fel a beavatkozásra. Ez a tájékoztató magába foglalhatja a diétás korlátozásokat, a gyógyszerek szedésének módosítását, mentális támogatást valamint az éhgyomorra érkezést a műtét napján. Fontos, hogy pontosan kövessük az orvosunk utasításait, hogy biztosítsuk a sikeres műtétet és a gyorsabb felépülést.

Mik a műtét kockázatai?

Az alábbiak lehetnek az emlőelváltozások műtéteinek kockázatai:

 • érzékelési zavarok
 • az emlő formájának és méretének változása
 • a betegség újbóli kialakulása
 • a műtött területen kialakulhat hegesedés
 • a műtéti terület fertőzése (1% körüli gyakorisággal)

Mi történik a műtétek után?

A műtét után gondoskodunk a megfelelő posztoperatív ápolásról és felépülésről. Fontos, hogy kövesse szakorvosunk utasításait a sebkezeléssel, gyógyszerekkel és étrendi ajánlásaival kapcsolatban, hogy a műtött terület regenerálódhasson, és gyorsabban gyógyuljon.

Kérdése lenne? Keressen minket bizalommal!

A műtétet végző orvosaink:

A Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának vezetője, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar dékánja, Egyetemi tanár, Sebész szakorvos

Prof. Dr. Lázár György

Kiemelt szakterületei
 • Általános sebészet
 • Emlősebészet
 • Gasztroenterológiai sebészet
 • Endokrinológiai sebészet
 • Minimálisan invazív sebészet

Nyelvtudás

 • angol
Általános sebész szakorvos, Osztályvezető egyetemi adjunktus

Dr. Paszt Attila

Kiemelt szakterületek:

 • Emlősebészet (tapintható, nem-tapintható emlőtumorok eltávolítása, őrszemnyirokcsomó biopszia)
 • Minimál invazív sebészeti eljárások (laparoszkópos epe, refluxbetegségek kezelése, jó- és rosszindulatú vastagbéldaganatok laparoszkópos eltávolítása)
 • Gyomor- és nyelőcsősebészet
 • Általános sebészet (pajzsmirigy, hasfali sérv stb.)

Nyelvtudás

 • angol
Sebész szakorvos, Egyetemi adjunktus

Dr. Ottlakán Aurél Ph.D.

Kiemelt szakterület

 • Hasfali, lágyéktáji-és köldök sérvek
 • Epehólyag- és epeutak betegségei, epekövesség
 • Daganat sebészet: gyomor, vastagbél-, végbél-, daganatok
 • Jóindulatú ún. proktológiai betegségek: aranyeresség, végbél sipolyok, végbél tályogok, dermoid ciszták

Nyelvtudás

 • angol
Általános sebész szakorvos, Egyetemi adjunktus

Dr. Simonka Zsolt Ph.D.

Kiemelt szakterület

 • Reflux betegség
 • Nyelőcső rendellenességek kezelése
 • Jó-rosszindulatú daganatok

Nyelvtudás

 • angol
Sebész, Emlősebész szakorvos, Egyetemi adjunktus

Dr. Horváth Zoltán

Kutatási területe az emlőrákkal operált nőbetegek körében végzett prospektív biopszichoszociális vizsgálat.

Kiemelt szakterület

 • Emlőműtétek nem malignus (rosszindulatú) daganatok miatt
 • Szubtotális (majdnem teljes) és teljes emlő eltávolítás rosszindulatú daganat miatt
 • Vastagbél megbetegedései (stomazárás, daganatok)
 • Stomazárás

Nyelvtudás

 • angol

Klinikánkról

A Mediversal Egészségügyi Szolgáltató Kft. a Szegedi Tudományegyetem 100%-os tulajdonában lévő privát egészségügyi ellátó intézmény. Az egyedülálló klinikai háttérnek köszönhetően nálunk a járó- és fekvőbeteg ellátásban, valamint a labor- és képalkoltó diagnosztikában az adott szakterület nemzetközileg elismert, a kutatásban és innovációban is élenjáró szakorvosai, valamint széleskörű tapasztalattal rendelkező szakdolgozói vesznek részt. A kiváló szakembergárda mellett a jól felszerelt eszközpark, a minőségi hotelszolgáltatás, és mindenekfelett az emberközpontú, személyre szabott ellátás teszi teljessé a gyógyulás élményét.

Időpontfoglalás