Érsebészeti műtétek

Érrendszeri problémákkal küzd? Összefoglaltuk a legfontosabb információkat az érrendszer felépítéséről, az általános tünetekről és problémákról, a klinikánkon végzett műtétekről és az utókezelésről.

Hogyan épül fel az érrendszer?


Az erek hálózatos rendszert alkotnak, és a vér szállításáért felelnek a testben. Az artériák vastag falakkal rendelkeznek, hogy a vérnyomást kibírják és táplálják a szöveteket, míg a vénák vékonyabb falakkal visszaszállítják a vért a szívbe.

Mik lehetnek az erekkel kapcsolatos panaszok tünetei?

Az erekkel kapcsolatos panaszok tünetei változóak lehetnek attól függően, hogy melyik érrendszeri szakasz az érintett. Artériás panaszok esetében jellemző a légszomj, mellkasi fájdalom és szorító érzés, szédülés vagy zsibbadó végtagok, míg vénás panaszok esetében duzzadt, fájdalmas, viszkető vagy égő vénák. Ha visszérbetegségre gyanakszik, kérjük keresse fel a sebészeti műtéteink között dedikált aloldalunkat!

Milyen típusú műtéteket végzünk?

A-V fistula

A-V fistula, azaz arteriovenózus fistula műtét esetén a szakorvosok közvetlen kapcsolatot hoznak létre mesterségesen egy artéria és egy véna között, hogy a vér közvetlenül áramolhasson az artériából a vénába. Klinikánkról 1 nap bentfekvést követően távozhat.

01

Nagyobb cardiovascularis műtétek

A cardiovascularis műtétek olyan beavatkozások, amelyekkel a szív- és érrendszeri betegségeket kezelik. Ezek a műtétek általában összetettebbek és invazívabbak lehetnek, és magukba foglalhatják a szívbillentyűk cseréjét vagy javítását, koszorúér-bypass műtétet, és egyéb szív- és érrendszeri eljárásokat. Klinikánkról 10 nap bentfekvést követően távozhat.

02

További tudnivalók

Mik az érrendszeri panaszok kialakulásának leggyakoribb okai?

Az érrendszeri panaszok leggyakoribb okai közé tartozik az érelmeszesedés, magas vérnyomás, dohányzás, cukorbetegség és magas koleszterinszint. Az érelmeszesedés során a vérerek falain plakkok képződnek, amelyek beszűkítik az erek átjárhatóságát. A magas vérnyomás károsítja az érfalakat, míg a dohányzás, cukorbetegség és magas koleszterinszint hozzájárulnak az érelmeszesedés kockázatához.

Hogyan diagnosztizálhatók a problémák?

Az érrendszeri problémák diagnosztizálása több módszerrel történhet. Az orvosok általában  fizikális vizsgálatokat végeznek, amelyek során megfigyelik a szívhangot, vizsgálják a pulzust. Ezenkívül vérvizsgálatokat végezhetnek, amelyek segítenek az érelmeszesedés kockázatának felmérésében. Képalkotó eljárások, mint például az ultrahang, CT vagy MRI vizsgálatok segíthetnek még a vérerek állapotának és szerkezetének megismerésében. További specifikus tesztek, mint a szív stresszteszt, EKG vagy angiográfia alkalmazhatók az érrendszeri problémák azonosítására és megfelelő kezelési terv kidolgozására.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

Érsebészeti műtétek előtt szakorvosaink részletes tájékoztatást adnak arról, hogyan készüljünk fel a beavatkozásra. Ez a tájékoztató magába foglalhatja a diétás korlátozásokat, a gyógyszerek szedésének módosítását, valamint az éhgyomorra érkezést a műtét napján. Fontos, hogy pontosan kövessük az orvosunk utasításait, hogy biztosítsuk a sikeres műtétet és a gyorsabb felépülést.

Mik a műtét kockázatai?

Az alábbiak lehetnek az érsebészeti műtétek kockázatai:

 • szöveti károsodás
 • a műtött területen kialakulhat hegesedés, szűkület vagy elzáródás
 • trombózis, embólia
 • zsibbadás, érzékelési zavarok a műtéti területen
 • a műtéti terület fertőzése (1% körüli gyakorisággal)

Mi történik a műtétek után?

A műtét után gondoskodunk a megfelelő posztoperatív ápolásról és felépülésről. Fontos, hogy kövesse szakorvosunk utasításait a sebkezeléssel, gyógyszerekkel, fizioterápiás és étrendi ajánlásaival kapcsolatban, hogy a műtött terület regenerálódhasson, és gyorsabban gyógyuljon.

Kérdése lenne? Keressen minket bizalommal!

A műtétet végző orvosunk:

Sebész, Érsebész szakorvos

Dr. Hódi Zoltán

Kiemelt szakterület
 • Érbetegségek kezelése
 • Krónikus sebek, fekélyek kezelése, kötözése, cukorbetegek lábszárfekélyeinek komplex kezelése
 • Keringési zavarok kivizsgálása
 • Doppler ultrahangos érvizsgálat
 • Érszűkület diagnosztika
 • Dialízis fistula képzés (Cimino) konzultációja, UH véna térképezése, műtéte
 • Visszeresség állapotfelmérés, injekciós visszérkezelés (scleroterápia), visszér műtét (varicositas)
 • Gyógyszeres javaslat
 • Általános sebészeti betegségek, mint nyitott és laporoszkópos lágyék -és hasfali sérvek, epe műtét

Szakrendelések

 • Általános sebészeti ill. érsebészeti, transzplantációs szakrendelések

Vizsgálatok

 • Artériás és Vénás műtétek

Nyelvtudás

 • angol

Klinikánkról

A Mediversal Egészségügyi Szolgáltató Kft. a Szegedi Tudományegyetem 100%-os tulajdonában lévő privát egészségügyi ellátó intézmény. Az egyedülálló klinikai háttérnek köszönhetően nálunk a járó- és fekvőbeteg ellátásban, valamint a labor- és képalkoltó diagnosztikában az adott szakterület nemzetközileg elismert, a kutatásban és innovációban is élenjáró szakorvosai, valamint széleskörű tapasztalattal rendelkező szakdolgozói vesznek részt. A kiváló szakembergárda mellett a jól felszerelt eszközpark, a minőségi hotelszolgáltatás, és mindenekfelett az emberközpontú, személyre szabott ellátás teszi teljessé a gyógyulás élményét.

Időpontfoglalás