Koponyát érintő műtétek

Koponyát érintő problémákkal küzd? Összefoglaltuk a legfontosabb információkat a koponya felépítéséről, a problémák általános tüneteiről, a klinikánkon végzett műtétekről és az utókezelésről.

Hogyan épül fel a koponya?


A koponya a fejcsontok összetett rendszere, amely védelmet nyújt az agy számára. Összesen 22 csontból áll, beleértve az arc- és agyvájatot. Az agyvájat az agyat foglalja magába, és tartalmazza az agykéreg, az agykamrák és a gerincvelő átjáróit. Az arcvájat pedig az arccsontok alkotják, amelyek az arc és a száj körüli területeket borítják. Az egyes koponyacsontok egymáshoz kapcsolódnak, és együttesen biztosítják az agy védelmét és az arc vonalát.

Mik lehetnek a koponyával kapcsolatos panaszok általános tünetei?

A koponyával kapcsolatos panaszok általános tünetei közé tartozhatnak a következők: fejfájás, szédülés, hányinger vagy hányás, látászavarok, memóriazavarok, beszédproblémák, egyensúlyvesztés, arc- vagy fejfájás, valamint szokatlan vagy fokozott fáradtság. Ezek a tünetek változó mértékben jelentkezhetnek, és a koponyával kapcsolatos különböző állapotokra, például sérülésekre, daganatokra, fertőzésekre vagy más betegségekre utalhatnak. Fontos, hogy orvosi értékelésre van szükség a pontos diagnózis és kezelés érdekében.

Milyen típusú műtéteket végzünk?

Lobectomia cerebri

Súlyos epilepszia esetén a kóros lebenyt eltávolítják az agyból. Klinikánkról 13 nap bentfekvést követően távozhat.

Arteriectomia temporalis

Szakorvosaink a halántéki artériát megtisztítják vagy eltávolítják, az érelmeszesedés okozta szűkület vagy elzáródás kezelésére. Klinikánkról 10 nap bentfekvést követően távozhat.

Parasaggitalis és conexitas meningeoma resectioja

A műtét során az agyburkot érintő daganatok eltávolítása történik. Klinikánkról 13 nap bentfekvést követően távozhat.

Arnold-Chiari malformáció műtétje

A koponyában megnövekedett nyomás enyhítésére korrigálják az agy hátsó részét és az agytörzs kiboltosulását. Klinikánkról 13 nap bentfekvést követően távozhat.

Supratentorialis axialis, agytörzsi daganatok

A műtét során az agytörzs feletti axialis és az agytörzsi daganatok eltávolítása történik. Klinikánkról 12 nap bentfekvést követően távozhat.

Ventriculo-peritonealis shunt beültetés

A műtét során egy csőrendszert helyeznek be a koponyaüregből a hasüregbe, hogy segítsen a folyadék eltávolításában és a normális agyvíznyomás fenntartásában. Klinikánkról 13 nap bentfekvést követően távozhat.

Cerebellaris glioma, metastasis, cysta eltávolítása

A kisagy területén elhelyezkedő gliómák, áttétek vagy ciszták eltávolítása történik sebészeti úton. Klinikánkról 13 nap bentfekvést követően távozhat.

Ventricularis shunt revisioja

A műtét során a korábban beültetett ventricularis shuntot ellenőrzik, szükség esetén cserélik. Klinikánkról 9 nap bentfekvést követően távozhat.

Transsphenoidalis hypophysis adenomectomia

A hipofízis (agyalapi mirigy) adenómát, azaz a jóindulatú daganatainak sebészeti eltávolítása, az orrüregen keresztül. Klinikánkról 11 nap bentfekvést követően távozhat.

Trepanatio cranii, exploratio intracranialis

A műtét során a koponyán furatot készítenek, hogy hozzáférjenek az agyhoz és vizsgálják azt, kezeljék vagy eltávolítsák az esetleges intrakraniális elváltozásokat. Klinikánkról 13 nap bentfekvést követően távozhat.

Biopsia intracraniális peroperatíva

Szakorvosaink az eljárás során szövetmintát vesznek az agyból, hogy diagnosztizálják a szövet elváltozásait. Klinikánkról 10 nap bentfekvést követően távozhat.

Ventriculoscopia, intracranialis

A műtét során egy speciális endoszkóp segítségével vizsgálják és kezelik az agy kamrai rendszerét. Klinikánkról 10 nap bentfekvést követően távozhat.

Intracranialis saccularis aneurysma clippelése műtéttel

A műtét során egy titán vagy rezgőtűklipsszel lezárják az agyi artéria kiemelkedő részét, hogy megelőzzék a vérzést vagy az aneurysma szakadását. Klinikánkról 12 nap bentfekvést követően távozhat.

További tudnivalók

Mik a koponyával kapcsolatos panaszok kialakulásának okai?

A koponyával kapcsolatos panaszok kialakulásának okai változatosak lehetnek. Ezek közé tartozhatnak a fejsérülések, például ütés vagy baleset következtében, agydaganatok, agyhártyagyulladás, koponyaűri vérzések, fertőzések, gyulladások vagy autoimmun betegségek. Ezenkívül genetikai rendellenességek, anyagcserebetegségek és egyéb egészségügyi állapotok is hozzájárulhatnak a koponyával kapcsolatos tünetek kialakulásához.

Hogyan diagnosztizálhatók a problémák?

A koponyával kapcsolatos problémák diagnosztizálása általában kezdetben fizikális vizsgálatot foglal magában, ahol szakorvosunk értékeli a beteg tüneteit, panaszait. További diagnosztikai eszközök lehetnek még: röntgenfelvételek, CT vagy MRI, vagy EEG vizsgálatok. Egyes esetekben laboratóriumi tesztek, mint a vérvizsgálatok elemzése is segíthetnek az állapot pontosabb meghatározásában.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

Koponyaműtétek előtt szakorvosaink részletes tájékoztatást adnak arról, hogyan készüljünk fel a beavatkozásra. Ez a tájékoztató magába foglalhatja a diétás korlátozásokat, a gyógyszerek szedésének módosítását, valamint az éhgyomorra érkezést a műtét napján. Fontos, hogy pontosan kövessük az orvosunk utasításait, hogy biztosítsuk a sikeres műtétet és a gyorsabb felépülést.

Mik a műtét kockázatai?

Az alábbiak lehetnek a koponyaműtétek kockázatai:

 • agyvérzés
 • idegi károsodás
 • vérrögképződés
 • ciszta kialakulása
 • a műtött területen kialakulhat hegesedés
 • a műtéti terület fertőzése (1% körüli gyakorisággal)

Mi történik a műtétek után?

Az ilyen jellegű műtétek után általában következik egy posztoperatív gyógyulási folyamat, amely magában foglalja a fájdalomkezelést, sebápolást, rehabilitációt (pl. fizioterápia), és a betegség típusától és a műtét jellegétől függően időszakos követési vizsgálatokat vagy kontrollokat, hogy nyomon kövessék az eredményeket és segítsenek a teljes felépülésben.

Kérdése lenne? Keressen minket bizalommal!

A műtétet végző orvosaink:

Idegsebész, Neurológus, Tanszékvezető egyetemi tanár

Prof. Dr. Barzó Pál

Kiemelt szakterület
 • Agyi és gerincvelői daganatok
 • Agyi érbetegségek
 • Gerincsérvek
 • Gerinccsatornai szűkületek
 • Fájdalom szindrómák műtéti kezelése

Nyelvtudás

 • angol
 • német
 • orosz
 • román
 • spanyol
PhD, med. Habil. Címzetes egyetemi tanár Idegsebész, Gerincsebész

Dr. Veres Róbert

Kiemelt szakterület
 • Gerinc megbetegedések sebészi kezelése
 • Gerinc sérülések kezelése
 • Koponya-agy sérülések kezelése

Nyelvtudás

 • angol
Idegsebész

Dr. Watfa Kerim

Kiemelt szakterület

 • Degeneratív gerincbetegségek (porckorongsérv, gerinccsatorna szűkület, csigolyacsúszás)
 • Gerinctörések
 • Gerinc és idegrendszeri daganatok
 • Éreredetű agyi- és gerincbetegségek

Nyelvtudás

 • angol
 • francia

Klinikánkról

A Mediversal Egészségügyi Szolgáltató Kft. a Szegedi Tudományegyetem 100%-os tulajdonában lévő privát egészségügyi ellátó intézmény. Az egyedülálló klinikai háttérnek köszönhetően nálunk a járó- és fekvőbeteg ellátásban, valamint a labor- és képalkoltó diagnosztikában az adott szakterület nemzetközileg elismert, a kutatásban és innovációban is élenjáró szakorvosai, valamint széleskörű tapasztalattal rendelkező szakdolgozói vesznek részt. A kiváló szakembergárda mellett a jól felszerelt eszközpark, a minőségi hotelszolgáltatás, és mindenekfelett az emberközpontú, személyre szabott ellátás teszi teljessé a gyógyulás élményét.

Időpontfoglalás