Nyelőcső műtétek

Nyelőcsővel kapcsolatos problémákkal küzd? Összefoglaltuk a legfontosabb információkat a nyelőcső felépítéséről, az általános tünetekről és problémákról, a klinikánkon végzett műtétekről és az utókezelésről.

Hogyan épül fel a nyelőcső?


A nyelőcső a szájüreg és a gyomor közötti cső, amely az élelmiszer és folyadék továbbításáért felelős. A falai három rétegből állnak: belső nyálkahártya, középső izomréteg és külső kötőszövetes réteg. Az izomzat perisztaltikus mozgása segíti az élelmiszer áthaladását, míg az alsó nyelőcső záróizma megakadályozza a gyomortartalom visszafolyását.

Mik lehetnek a nyelőcsővel kapcsolatos panaszok tünetei?

A nyelőcsővel kapcsolatos panaszok tünetei közé tartozhatnak a gyakori savas felböfögések, égő érzés a mellkasban gyomorégés következtében, nehezített nyelési nehézségek és fájdalom, valamint emésztési problémák, például gyomorégés utáni puffadás és diszkomfort érzés. Ezenkívül esetleges vérzés, fogyás és ismétlődő torokfájás is jelezheti a nyelőcsővel kapcsolatos problémákat. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, fontos a szakorvosi vizsgálat és kezelés igénybevétele.

Milyen típusú műtéteket végzünk?

Nyelőcső közepes műtétei

A nyelőcső közepes műtétei közé tartozhatnak az endoszkópos beavatkozások, mint például az endoszkópos polipeltávolítás vagy a nyelőcső divertikulum kezelése. Ezen műtétek során egy hajlékony eszközt, endoszkópot helyeznek be a szájon keresztül, amely lehetővé teszi az orvosnak a vizsgálatot és a sebészeti beavatkozást a nyelőcsőben. A szakorvosi vizsgálatot követően elvégezzük a szükséges beavatkozást, klinikánkról 6 nap bentfekvést követően távozhat.

01

Nyelőcső nagyobb műtétei

A nyelőcső nagyobb műtétei közé tartozhatnak a nyelőcső daganatának reszekciója (eltávolítása) és a nyelőcső szegmentális vagy teljes eltávolítása. Ezen műtétek során a szakemberek a daganatos területet vagy az érintett szakaszt eltávolítják, majd a nyelőcső integritásának helyreállítása érdekében átültetik a gyomor vagy más szerv részét. A szakorvosi vizsgálatot követően elvégezzük a szükséges beavatkozást, klinikánkon a műtét kimenetelétől függően, de legalább 18 nap bentfekvést követően távozhat.

02

További tudnivalók

Mik a nyelőcsővel kapcsolatos panaszok kialakulásának leggyakoribb okai?

A nyelőcsővel kapcsolatos panaszok leggyakoribb okai közé tartoznak a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD), amelyben a gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, a nyelőcsőgyulladás, a nyelőcső szűkületei, az ezofágus hernia (nyelőcső sérv), valamint a nyelőcső daganatai.

Hogyan diagnosztizálhatók a problémák?

A nyelőcsővel kapcsolatos problémák diagnosztizálása több módszer kombinációján alapul. Ezek közé tartozik az orvosi anamnézis, fizikális vizsgálat, endoszkópia, röntgen vizsgálat, pH-mérés és képalkotó vizsgálatok, mint az ultrahang, CT vagy MRI. Szakorvosaink segítenek meghatározni a legmegfelelőbb diagnosztikai módszert az Ön esetében.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

Nyelőcső műtétek előtt szakorvosaink részletes tájékoztatást adnak arról, hogyan készüljünk fel a beavatkozásra. Ez a tájékoztató magába foglalhatja a diétás korlátozásokat, a gyógyszerek szedésének módosítását, valamint az éhgyomorra érkezést a műtét napján. Fontos, hogy pontosan kövessük az orvosunk utasításait, hogy biztosítsuk a sikeres műtétet és a gyorsabb felépülést.

Mik a műtét kockázatai?

Az alábbiak lehetnek a nyelőcső műtétek kockázatai:

 • sebgyógyulási problémák
 • idegkárosodás
 • nyelőcső hegesedés, vagy szűkület
 • a műtéti terület fertőzése (1% körüli gyakorisággal)

Mi történik a műtétek után?

A műtét után gondoskodunk a megfelelő posztoperatív ápolásról és felépülésről. Fontos, hogy kövesse szakorvosunk utasításait a sebkezeléssel, gyógyszerekkel és étrendi ajánlásaival kapcsolatban, hogy a műtött terület regenerálódhasson, és gyorsabban gyógyuljon.

Kérdése lenne? Keressen minket bizalommal!

A műtétet végző orvosaink:

Általános sebész szakorvos, Osztályvezető egyetemi adjunktus

Dr. Paszt Attila

Kiemelt szakterületek:

 • Emlősebészet (tapintható, nem-tapintható emlőtumorok eltávolítása, őrszemnyirokcsomó biopszia)
 • Minimál invazív sebészeti eljárások (laparoszkópos epe, refluxbetegségek kezelése, jó- és rosszindulatú vastagbéldaganatok laparoszkópos eltávolítása)
 • Gyomor- és nyelőcsősebészet
 • Általános sebészet (pajzsmirigy, hasfali sérv stb.)

Nyelvtudás

 • angol
Általános sebész szakorvos, Egyetemi adjunktus

Dr. Simonka Zsolt Ph.D.

Kiemelt szakterület

 • Reflux betegség
 • Nyelőcső rendellenességek kezelése
 • Jó-rosszindulatú daganatok

Nyelvtudás

 • angol

Klinikánkról

A Mediversal Egészségügyi Szolgáltató Kft. a Szegedi Tudományegyetem 100%-os tulajdonában lévő privát egészségügyi ellátó intézmény. Az egyedülálló klinikai háttérnek köszönhetően nálunk a járó- és fekvőbeteg ellátásban, valamint a labor- és képalkoltó diagnosztikában az adott szakterület nemzetközileg elismert, a kutatásban és innovációban is élenjáró szakorvosai, valamint széleskörű tapasztalattal rendelkező szakdolgozói vesznek részt. A kiváló szakembergárda mellett a jól felszerelt eszközpark, a minőségi hotelszolgáltatás, és mindenekfelett az emberközpontú, személyre szabott ellátás teszi teljessé a gyógyulás élményét.

Időpontfoglalás